Svi se slažu, uz rad se brže uči jezik te se time ubrzava sama integracija u društvo

VELIKE PROMJENE: Njemačka ukida zabranu rada izbjeglicama i prelazi na digitalne radne dozvole

Objavljeno: 02.10.2023. zagorjeinternational

FDP poziva na koncept digitalnog i nebirokratskog izdavanja radnih dozvola. Predstavnici SPD-a također su se izjasnili za brži i lakši pristup izbjeglicama tržištu rada u Njemačkoj u budućnosti. Međutim, zahtjevi različitih stranaka se razlikuju u detaljima, piše Fenix magazin.

Čelnica stranke Zelenih u Bundestagu Katharina Dröge, založila se za to da se izbjeglicama omogući rad odmah po dolasku u Njemačku. Do sada je zabrana rada bila na snazi najmanje prva tri mjeseca, a zbog raznih iznimaka ponekad i znatno duže.

– Napokon trebamo potpuno ukinuti mnoge još uvijek postojeće zabrane rada za izbjeglice. To je razumno i može se provesti u kratkom roku – rekla je Dröge za njemačke medije.

FDP poziva savezne države na podržavanje ove ideje. Voditelj parlamentarne skupine FDP-a u Bundestagu, Christian Dürr, založio se za ubrzanje zapošljavanja izbjeglica.

– Očekujem da savezne zemlje najkasnije do sljedećeg migracijskog summita iznesu koncept kako će imigracijske vlasti ubuduće izdavati radne dozvole digitalno i nebirokratski   Priznavanje stručnih kvalifikacija također je “užasna tema” – objasnio je Dürr.

Ova ideja dobila je potporu od poslodavaca.

– Po našem mišljenju, bilo bi korisno smanjiti duljinu zabrane rada za ranu integraciju na tržište rada. Važno je omogućiti rani kontakt između tvrtki i onih koji su voljni raditi – rekla je glasnogovornica logističke grupe DHL.

Predsjednik obrtnika Jörg Dittrich također se oglasio s pozivima na nebirokratsku integraciju izbjeglica na tržište rada.

– Moramo biti mnogo pragmatičniji. Poduzetnik treba sam odlučiti koga će zaposliti u svojoj tvrtki. To bi trebalo biti moguće bez testova za njemački jezik i integracijskih tečajeva – rekao je predsjednik Središnjeg udruženja njemačkih obrtnika. Ako netko radi, može puno brže naučiti jezik i puno se lakše integrirati, smatraju obrtnici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba