U presudi mu se navodi da je to olakotna okolnost

TEŠKA SRAMOTA: Silovao pokćerku ali je dobio kaznu ispod minimuma jer je bio u ratu

Objavljeno: 30.09.2023. zagorjeinternational

Županijski je sud u Zagrebu na 2,5 godina zatvora nepravomoćno osudio 54-godišnjaka iz okolice Zagreba nakon što je utvrđeno da je na štetu svoje punoljetne pokćerke počinio teško kazneno djelo protiv spolne slobode prema bliskoj osobi.

Iako je za navedeno propisana zatvorska kazna od minimalno pet do 15 godina zatvora, sud je išao ispod minimuma, i to zbog “naročito olakotnih okolnosti”, prenosi Index.hr.

U presudi stoji da je muškarac osuđen jer je u drugoj polovini ožujka 2022. u prijepodnevnim satima na adresi u prostorijama svoje obiteljske kuće, u kojoj je u zajedničkom kućanstvu stanovao s izvanbračnom suprugom i s njezinom kćeri, ušao u sobu u kojoj se nalazila njegova pokćerka. On ju je protiv njezine volje, a u namjeri da s njom ostvari spolni odnos ili izjednačenu spolnu radnju, najprije dirao po grudima, nakon čega joj je skinuo tajice i gaćice koje je imala na sebi. Ona mu je cijelo vrijeme govorila da se makne od nje, odgurivala ga rukom, pri čemu je i vrištala. Žrtva je prijavila kazneno djelo gotovo mjesec dana nakon što je ono počinjeno, a to, stav je suda, upućuje na to da je bila u strahu i da nije imala snage niti je znala što treba napraviti, kako je i sama svjedočila. U vrijeme počinjenja kaznenog djela imala je 20 godina.

Sada slijedi ono najbolje.

– Kao olakotno je cijenjeno da je optuženik sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije time da je u Domovinskom ratu sudjelovao od 1991. do 1995., nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja. Sve navedene okolnosti dovedene u međusobnu vezu i u svojoj ukupnosti predstavljaju naročito olakotnu okolnost. Imajući na umu da je optuženik u dobi od 54 godine i da nije imao drugih kažnjivih ponašanja, ovo kazneno djelo predstavlja životni eksces. Kaznu zatvora u trajanju dvije godine i šest mjeseci sud smatra primjerenom – stoji u presudi koju potpisuje sudac Dražen Kevrić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba