HNS Varaždinske županije o ukidanju mjesnih odbora u Varaždinu i najavi poskupljenja vrtića:

“Gradski oci nisu ni socijalni ni demokrati, već žele biti autokrati”

Objavljeno: 26.09.2023. zagorjeinternational

Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije oglasila se priopćenjem vezanim uz sjednicu Gradskog vijeća Varaždina i najavu odluke o izmjeni Statuta Grada Varaždina, kojim bi se ukinuli mjesni odbori, kao i o najavi poskupljenja vrtića. 

Njihovo priopćenje vam prenosimo u cijelosti.

– U sjeni SDP-ovih nacionalnih političkih obećanja, događa se nešto znakovito i sasvim suprotno na lokalnoj razini. U Varaždinu, gdje je SDP na vlasti i ima priliku demonstrirati svoju politiku, umjesto besplatnih vrtića, roditelji se suočavaju s poskupljenjem. Usprkos injekciji države u iznosu od oko tri milijuna kuna godišnje, koja je trebala roditeljima biti svojevrstan inflatorni dodatak i smanjiti njihovo sufinanciranje. Gradski oci, Marković i Bosilj, vagnuli su i donijeli odluku kako će oni radije ipak sufinancirati odvoz smeća, pa će tako roditelji usprkos prijedlogu HNS-a i intervenciji države, sada plaćati više. Dok se drugovi brinu o imućnim roditeljima Donje Voće, zaboravili su na možda ne tako imućne roditelje Varaždina. Zapravo, nisu oni ni tako daleko od ismijavanja ideje pojeftinjenja ili besplatnih vrtića u kampanji 2021. godine. Ali izbacite naziv socijalna iz imena stranke onda. 

Izjave gradskih oca da stručne službe nisu shvatile što u stvari oni žele sa vrtićima pa je odluka o poskupljenju krivo napravljena, strašno nas zabrinjavaju, a znamo mi da je to bio samo pokušaj pranja pred javnosti. Zabrinjava i činjenica da su u gradu i dalje na čelu upravnih odjela samo privremeni pročelnici. U čemu je problem sa sprovođenjem natječaja? Nesposobnost ili javljanje stranačkih kolega na natječaj? Sve to ukazuje da u Gradu i dalje vlada kaos, bezidejnost i da nije uspjela reorganizacija gradske uprave koju su slavodobitno najavljivali. Na žalost, izvršenje komunala je samo 20 posto, a zorna slika nesnalaženja je stanje gradskih i prigradskih prometnica. Nisu obnovili gotovo ništa, a nakon njihovog mandata ostat će rupa na rupi. Da ne spominjemo temu javne rasvjete, i zaduženja, a moglo se napraviti i održavati 10 godina bez da se posegnulo za 1 eurom više. Odnosno čak i 20 posto jeftinije.

I kao šlag na torti osvrnut ćemo se na izmjene i dopune Statuta Grada Varaždina, odnosno ukidanje mjesnih odbora. Smatramo da demokracija ipak nešto i košta, da je taj trošak prihvatljiv za proračun grada ukoliko je prihvatljiv trošak graha za Prvi maj, službeni auti, domjenci i ostalo. Smatramo da direktan kontakt građana sa vijećima mjesnih odbora jača demokraciju, daje smislene prijedloge gradu, a sami prostori su mjesto okupljanja građana i udruga. Jednostrano ukidanje, a i cijeli igrokaz koji gledamo zadnjih godinu dana oko mjesnih odbora, nije dobar za razvoj demokracije. SDP tim činom pokazuje što misli o participaciji građana u vlasti – višak ste i teret. Izbacite onda i demokraciju iz naziva. Ostala vam je samo Partija – priopćili su iz Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba