NJIHOVA INICIJATIVA: HNS iz Kumrovca pohvalio Uredbu Vlade o pomoći pri financiranju dječjih vrtića

“Osim što općine i gradove oslobađa velikog dijela troškova, ova mjera će zadržati mlade u manjim mjestima”

Objavljeno: 26.09.2023. Vanja Hozmec

Županijska organizacija HNS-a Krapinsko – zagorske županije je povodom predstavljanja mjere fiskalne održivosti dječjih vrtića, a na čijoj je provedbi inzistirao upravo HNS i koja je ovih dana konačno usvojena kroz Uredbu Vlade RH o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, održala konferenciju za medije, na kojoj je bio i njihov saborski zastupnik Predrag Štromar. 

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ i načelnik Kumrovca Robert Šplajt rekao je da je ovo Uredba Vlade koja će zasigurno puno značiti za demografsku sliku i za bolju razvijenost po svim regijama, a ne samo u većim centrima.

Puno benefita 

–  To je mjera kojom ćemo, osim što jedinicama lokalne samouprave znatno olakšava i oslobađa nas velikih troškova, ujedno pokušati zadržati mlade obitelji u našim manjim mjestima i krajevima. Kada govorimo o Kumrovcu, naša godišnja investicija u vrtić iznosi 230.000 eura. S ovom fiskalnom Uredbom će Općini Kumrovec godišnje od Ministarstva obrazovanja pripasti oko 70.000 eura pomoći, odnosno, oko 30 posto naših dosadašnjih troškova. Prema našim izračunima, taj se postotak vrti i u drugim jedinicama lokalne samouprave – pojasnio je Šplajt. 

Posebne je zahvale uputio Vladi i ministru Predragu Štromaru koji je ustrajao na ovoj mjeri, ali i ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu.

– Do sad je sve bilo prepušteno lokalnim upravama da, uz roditelje, sami snose troškove vrtića, što na kraju nije davalo dobru sliku u javnosti. Djeca svoje obrazovanje počinju od vrtića, a ne od prvog razreda osnovne škole. Vlada je to prepoznala i to je jedna odlična mjera za razvitak naših krajeva. Isto tako, dobra je i za naše vrtiće, za proširenje kapaciteta koje svi trebamo, jer mislim da nema vrtića u Hrvatskoj koji nema dovoljno već je upravo suprotno, nemaju dovoljno kapaciteta da prime svu djecu. Svi razmišljamo o proširenjima u nekim podružnicama dječjih vrtića kao što i mi razmišljamo o podružnici Dječjeg vrtića “Jaglac” u Zagorskim Selima. Isto tako razmišljamo o proširenju samog vrtića jer stvarno imamo previše djece u vrtiću, a isto tako imamo i jako puno na popisu čekanja – rekao je Šplajt, pa za kraj dodao:

– Mislim da ćemo s ovom mjerom jako puno dobiti kao lokalna samouprava. Ne samo mi nego i sve lokalne samouprave Krapinsko – zagorske županije pa i u Hrvatskoj gdje ćemo moći ta sredstva investirati u same vrtiće i u proširenja podružnica, ali i u izgradnju novih vrtića. Tu stvarno vidim tu mjeru kao jednu od boljih mjera ove Vlade i samo s takvim mjerama možemo imati ravnomjerni razvitak svih krajeva u Republici Hrvatskoj – zaključio je Šplajt.

Kako je rekao saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar, Vlada je oformljena prije nešto više od tri godine, a HNS ju je podržao pod uvjetom da napravi vrtiće dostupnijima i da država osigura više sredstava za jedinice lokalne samouprave. 

– Znamo da su one do sada snosile sve troškove u održavanju vrtića, sve one redovne troškove za režije, za rad, za plaće zaposlenih i slično. Od 1. listopada to će biti drugačije – započeo je Štromar, pa pojasnio što će se promijeniti: 

 – Uredba će ovih dana stupiti na snagu i njome će se osigurati veliki iznos sredstava za općinske i gradske proračune kako bi jednostavnije i lakše organizirali rad vrtića. U tim vrtićima će plaće djelatnicima sigurno biti veće, u vrtićima će biti sigurno bolji standard, a djeci će zasigurno biti ljepše i ugodnije. To je i cilj, jer ako će djeca biti zadovoljna, onda ćemo biti i mi, ali i njihovih roditelji – dodao je Štromar i rekao da je ova mjera jedna od najjačih demografskih mjera Vlade dosad.

Dodao je potom i da je u proteklih mjesec dana u ranije spomenutu Uredbu ušlo i to da se i privatnim vrtićima osigurava da preko jedinica lokalne samouprave dobivaju sredstva.

– Prvobitno je bilo rečeno da ih oni neće dobivati, već samo javni vrtići kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave. Međutim, djeca nam idu i u privatne vrtiće. Isto tako, neke jedinice lokalne samouprave nisu bile u mogućnosti izgraditi svoje vrtiće, tako da će biti osigurana velika dodatna sredstva i za to – poručio je Štromar.  

Ravnateljica kumrovečkog Dječjeg vrtića ‘Jaglac’ Jelena Bašić istaknula je da je pravo svakog djeteta pravo na obrazovanje, a upravo je pohađanje vrtića prva i najvažnija stepenica u tom procesu. 

Nova zapošljavanja 

– Ova mjera je izuzetno važna jer će se omogućiti zapošljavanje stručnih timova i suradnika kao što su logopedi, pedagozi, edukacijski rehabilitatori i zdravstvene voditeljice. Mnogi vrtići dosad, na žalost, nisu imali tu mogućnost, što će se sada, nadam se, promijeniti. Isto tako, omogućit će se dodatno kvalitetno opremanje dječjih vrtića, a time će se stvoriti i kvalitetniji uvjeti za rad. Naravno, to će rezultirati jednakim standardima za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa, ali i izjednačavanjem i ostvarivanjem svih zakonskih i materijalnih prava odgojitelja i svih zaposlenih u dječjim vrtićima – rekla je Bašić.

Dodala je i da su odgojitelji izuzetno deficitarno zanimanje u Hrvatskoj te se nada da će ova mjera pridonijeti većem interesu mladih za upis studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba