U Novom Marofu obilježen Dan branitelja i 32. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin Breg - Banjščina

“Upravo su branitelji s novomarofskog područja bili ti koji su oslobodili skladište, jer je bila prijetnja da će početi granatiranje”

Objavljeno: 23.09.2023. AB

Svetom misom i polaganjem vijenaca kod spomen križa, u Novom Marofu je danas obilježena 32. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin Breg – Banjščina i početka borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske te Dan branitelja grada Novog Marofa.

O velikom značaju oslobođenja skladišta na Banjščini govorio je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, koji je istaknuo kako se 19. rujna obilježava Dan oslobođenja Banjščine i Dan branitelja Grada Novog Marofa zato jer su upravo branitelji s područja bivše općine Novi Marof bili ti koji su oslobodili skladište na Banjščini.

– Veliku većinu tog skladišta su ispraznili jer je bilo prijetnja da će početi s granatiranjem te ga je trebalo u tišini isprazniti – započeo je gradonačelnik Jenkač.

Objasnio je kako o doprinosu i količini oružja govore i povjesničari, a Banjščina se povezuje s oslobođenjem vojarne u Varaždinu. Dodao je kako su značajne količine oružja i minsko – eksplozivna sredstva bila zarobljena upravo u tom skladištu.

Kod spomen Križa položeni su vijenci za poginule, a kako je napomenuo gradonačelnik, službeni datum obilježavanja je 19. rujna te je istaknuo dužnost da se povijesni datumi dostojno obilježavaju i nikada ne prepuste zaboravu.

– Svake godine prisjećamo se tog događaja i svih onih s područja bivše općine Novi Marof koji su sačinjavali 3. bojnu 104. brigade, po svima sada živućima i svima onima koji pišu, jedna od najoperativnijih bojni, bojna koja je bila na svim ratištima na kojima je bila 104. brigada. Tim obilježavanjem sjećamo se i svih onih koji su sudjelovali u operacijama oslobađanja Republike Hrvatske i svih poginulih – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba