U sklopu provedbe projekta "Novi početak" organiziran okrugli stol na temu nasilja nad starijim osobama

U 90 posto slučajeva nasilja nad starijima počinitelj je bio član obitelji – najčešće njihova djeca

Objavljeno: 23.09.2023. AB

Krapinsko – zagorska županija je u sklopu provedbe projekta “Novi početak” u petak organizirala okrugli stol pod nazivom “Nasilje nad starijim osobama”, s ciljem obrade specifičnosti nasilja nad starijim osobama, pojavnim oblicima i učestalosti te podizanju svijesti o prevenciji i zaštiti starijih osoba.

Na događanju je bila i zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula kako se u Krapinsko-zagorskoj županiji bilježi povećanje kaznenih i prekršajnih dijela vezanih za nasilje u obitelji, bez obzira na puno preventivnih aktivnosti koje se provode godinama na ovom području.

– Ono što obeshrabruje je broj ubijenih žena. Na području Krapinsko zagorske županije, od 2018. godine imamo šest ubijenih žena. Međutim, sve ono što mi činimo sa svojim suradnim ustanovama, činimo dobro jer informiramo i senzibiliziramo javnost te poručujemo žrtvama obiteljskog nasilja da imaju podršku svoje lokalne zajednice, da se imaju kome obratiti, da imaju od koga potražiti pomoć, i da se imaju gdje skloniti i da imaju priliku za novi početak – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te dodala kako se kroz projekt “Novi početak” provodi mnogo aktivnosti, okruglih stolova i stručnih skupima na kojima se jačaju kapaciteti stručnjaka koji rade sa žrtvama nasilja i počiniteljima nasilja.

Nasilje nad starijim osobama fenomen je koji se sve češće spominje, uzimajući u obzir demografske trendove i sve veći broj osoba starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji. Istraživanja pokazuju da je u 90 posto slučajeva nasilja nad starijima počinitelj bio član obitelji, a čak dvije trećine počinitelja bili su odrasla djeca ili supružnik/ca. Spoznaje iz područja nasilja nad starijim osobama govore nam kako posljedice nasilja za njih mogu biti dalekosežne, od oštećenja već ionako narušenog zdravlja, fizičkog i mentalnog, osjećaja gubitka kontrole nad životom, straha, krivnje, izolacije pa do povlačenja u sebe. O temi nasilja nad starijim osobama te specifičnostima govorile su dr.sc. Jasminka Despot-Lučanin, dok je o projektu koji se bavio nasiljem nad starijim osobama te osnivanju savjetovališta za starije govorila Doria Jukić, iz Doma Duga Zagreb.

Cilj projekta ‘Novi početak’ je uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ovaj okrugli stol posljednji je u nizu od sedam okruglih stolova koji se organiziraju s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja u obitelji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba