Sud bivšem izvođaču naložio da makne strojeve oko jezera - novi izvođač priprema deponij, bageri su i u jezeru

Radovi u Trakošćanu konačno ozbiljno krenuli

Objavljeno: 23.09.2023. Vanja Hozmec

Novi izvođač na projektu izmuljivanja Trakošćanskog jezera, tvrtka ‘Hidroing d.o.o.’ iz Varaždina, konačno je počeo, odnosno nastavio radove na ovom projektu oko kojeg se već mjesecima diže velika prašina. 

Podsjetimo, ako je to uopće potrebno, radovi su najprije debelo kasnili, strojevi su propadali u mulj, bivši izvođač, tvrtka ‘Bagerkop Roberto’, proglašavan je od strane mnogih nekompetentnim za posao, a na kraju mu je investitor, ‘Hrvatske vode’, i otkazao suradnju. 

Stani, kreni…

Radovi su sada, po odabiru novog izvođača, konačno ozbiljno krenuli. Priprema se deponij, a bageri su konačno i u jezeru. No krajem kolovoza činilo se da će opet biti velikih problema. Naime, bivši izvođač Boris Rauš, vlasnik tvrtke ‘Bagerkop –  Roberto’, strojevima je blokirao put do gradilišta. Kako je tada tvrdio, on ništa nikome ne blokira.

– Nema nikakve blokade, nego su naši strojevi na našem gradilištu i bit će dok sud ne presudi, a kakva bude presuda, bit će, to ne možemo znati, ali poštivat ćemo je – rekao nam je tada Rauš.

Oko ovog smo problema kontaktirali direktno investitora, ‘Hrvatske vode’ iz kojih su nam poručili kako je rješenje konačno stiglo.

– Trgovački sud u Varaždinu donio je Rješenje kojima se nalaže trgovačkom društvu ‘Bagerkop-Roberto d.o.o.’ predati posjed gradilišta oko jezera Trakošćan, slobodno od stvari, strojeva, uređaja, opreme i druge mehanizacije. Rok za uklanjanje je 24 sata računajući od dana dostave prijepisa spomenutog Rješenja – odgovorili su nam iz ‘Hrvatskih voda’ te dodali: 

– Nažalost, zbog pokrenutih sudskih procesa, novi izvođač radova nije mogao stupiti na prostor jezera u smislu vađenja sedimenta i njegovog odvoženja na deponiju s danom potpisivanja Ugovora. No, trenutno su u tijeku radovi pripreme deponija za prihvat sedimenta te ojačanje gradilišnih puteva posipanjem kamenim materijalima kako bi se omogućio nastavak radova i u kišnim danima – dodali su.

Kakav nalog?

No vlasnik tvrtke Bagerkop Roberto i dalje ‘tjera’ svoju pravdu i tvrdi da nije dobio nikakav nalog suda. 

– Ma to je laž da sam ja maknuo strojeve zbog naloga suda. Sami smo ih maknuli, one strojeve koji su bili vani, a svi strojevi koji su bili u jezeru, na gradilištu, su još unutra. Sud je bio vani i koliko znam, oni su rekli da je sve ispravno, to nitko neće napisati. Bile su vani sve moguće inspekcije – kazao nam je Rauš. 

Kad smo mu rekli da je Trgovački sud, prema odgovoru ‘Hrvatskih voda’ koji su nam dostavili, naložio da se makne s gradilišta u roku od 24 sata od primitka rješenja, rekao nam je sljedeće: 

– Kakvo rješenje? Ja pojma nemam o tome. Moji strojevi koji su bili u jezeru, su još unutra. Ne možemo ih maknuti dok ne predamo u posjed gradilište drugom izvođaču. Još nismo napravili konačni obračun – uporan je Rauš, zaključivši da se još čeka vještačenje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba