U Pregradi održan 7. Festival vinskih popevki i napitnica

Najboljom novom pjesmom proglašena popevka Matije Krizmanića “Vesela jesen v Pregradi”

Objavljeno: 23.09.2023. AB

U Pregradi je održan Festival vinskih popevki i napitnica u organizaciji KUD-a Pregrada. Nastao je kao zajednički projekt Grada Pregrade i KUD-a Pregrada, a podupiru ga Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica područja Srce Zagorja. Uveden je u program manifestacije Branje grojzdja 2017. godine, a kako je od prvog izdanja bio lijepo prihvaćen od publike, postao je sastavni dio manifestacije. Festival je natjecateljskog karaktera, a ove su se godine izvodile nove, ali i već izvođene skladbe, u njihovim originalnim izvedbama ili u novim obradama prilagođenima izvođačima. Prijavljeno je 18 skladbi, od čega ih je osam novih.

– Ovaj festival je jedna sjajna tradicija koju imamo već sedam godina ovdje u Pregradi. Branje grojzdja ulazi u svoju završnicu i unatoč lošijem vremenu vjerujem da će naši natjecatelji svojim sjajnim glasovima rastjerati kišu i oblake koji nam lebde iznad Pregrade. Zahvala svim udrugama i ustanovama koje sudjeluju u organizaciji. Pedesetak raznih događanja je bilo do sada i bit će u iduća tri dana. Kroz Branje grojzdja uspjeli smo naći nit koja povezuje tradiciju i berbu, nešto što se može na kreativan način pokazati od najmlađih do najstarijih – istaknuo je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
U ime krapinsko – zagorskog župana bio je prisutan Hrvoje Novak, koji je pozdravio okupljene i zaželio im ugodnu večer na ovom festivalu.
Na festivalu su ove godine nastupili:

Vokalna skupina Aurora iz Nove Gradiške s pjesmom ‘Na malenom brijegu’, KUD Bedekovčina s ‘Išel budem v kleticu’, ŽVS KUD-a Sloboda Oroslavlje s ‘Dva zrna grožda’ i ‘Prihaja nam Martinje’, Klapa Škrljak s ‘Dobrovoljček’, Sebastian Doe s ‘Pemo pak vu Varaždin’, AKUD Žensko kazalište Jesenje s ‘Jesejanska vina’, KUD Rikard Jorgovanić Hum na Sutli s ‘Pri staroj kleti’, Milena Kostanjšek s ‘Lepi pregrački naš kraj’, Matija Krizmanić s ‘Vesela jesen v Pregradi’ i ‘Okus slatkog vina’, Zlatko Deveničar s ‘Denas jesmo, zutra nesmo’, ŽVS Lire Đurmanec s ‘Mi smo dekle fajne’, Božek Meštrović sa ‘Sinek moj dragi’, ŽVA Sotelia s ‘Pet je kumi v jeni kleti’, Mirela Bačani Đunđek s ‘Plavi podrum’, VS Strune s ‘Kao vino i gitara’, Vedran Krog, Lucija Vrhovski i Barrique s ‘Jabuke i vino’.

U revijalnom dijelu, dok je žiri ocjenjivao izvođače, publiku je zabavljao Tomislav Goluban koji je prvi put nastupio u Pregradi.
Prosudbeni postupak provodio je žiri u sastavu prof. Bojan Pogrmilović, predsjednik žirija, Mario Bokun – pjevač HNK u Zagrebu i prof. Gorana Tomašić Šragalj iz Glazbene škole Pregrada.
Nagrade:

Nagradu za najbolju obradu stare pjesme dobio je Siniša Miklaužić za pjesmu ‘Mi smo dekle fajne’ u izvedbi VS „Lire“ KUD-a Đurmanec.

3. Nagradu za najbolju izvedbu stare pjesme dobio je Božek Meštrović za pjesmu „Sinek moj dragi“

2. Nagradu za najbolju izvedbu stare pjesme dobio je VS „Strune“ za pjesmu „Kao vino i gitara“

1. Nagradu za najbolju izvedbu stare pjesme dobio je VS „Lire“ KUD-a Đurmanec za pjesmu “Mi smo dekle fajne”

3. Nagradu za najbolju novu pjesmu: „Jesejanska vinska“, AKUD Žensko kazalište Jesenje

2. Nagradu za najbolju novu pjesmu: „Prihaja nam Martinje“ ŽVD KUD-a Sloboda Oroslavje

1. Nagradu za najbolju novu pjesmu: „Vesela jesen v Pregradi”, Matija Krizmanić

Nagradu publike dobio je Božek Meštrović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba