Porast broja kaznenih djela za 15,7 posto u odnosu na lani

KRAPINA: Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno: 22.09.2023. zagorjeinternational

Odlukom Hrvatskog sabora iz 2004. godine 22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka je teško ranjena.

Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama želi se senzibilizirati javnost na problematiku nasilja, posebice nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, te potaknuti sve građane, posebice žrtva nasilja, na prijavljivanje svih oblika nasilja, nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Naglašava se važnost multidisciplinarnog pristupa svih čimbenika koji se bave problematikom nasilja, a ujedno se i svaki pojedinac može zapitati koliko je sam svojim djelovanjem pridonio suzbijanju svih oblika nasilničkog ponašanja i najoštrijoj osudi takvog ponašanja.

225 prekršaja

Svojim statističkim pokazateljima Policijska uprava krapinsko-zagorska ove godine bilježi blagi pad broja slučajeva prekršaja nasilja u obitelji, odnosno u osam mjeseci ove godine evidentirano je 227 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji dok je u istom periodu prethodne godine zabilježeno 235 takvih prekršaja.  Prekršajem nasilničkog ponašanja u obitelji opisanog u čl. 10 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u osam mjeseci 2022. godine oštećene su 172 osobe ženskog spola dok je u istom periodu prethodne godine oštećeno 168 osoba ženskog spola.

Što se tiče kaznenog djela Nasilje u obitelji u osam mjeseci ove godine PU krapinsko-zagorska bilježi ukupno 59 takvih kaznenih djela, što je porast broja kaznenih djela za 15,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine kada je zabilježeno 51 kazneno djelo.  Od 59 kaznenih djela u 88,1 posto slučajeva kao žrtve se pojavljuju osobe ženskog spola, odnosno ukupno su oštećene 52 osobe ženskog spola što je više za 23,8 posto broja oštećenih osoba ženskog spola u odnosu na isti period prethodne godine kada su 42 žene bile oštećene kaznenim djelima Nasilje u obitelji.  

Policijska uprava krapinsko-zagorska u svom radu izniman značaj daje aktivnostima kojima se nastoji detektirati situacije nasilja u obitelji te po saznanju promtno reagirati, zaustaviti nasilni čin i zaštiti žrtvu a potom utvrditi sve činjenice i počinitelja nasilja prijaviti nadležnom sudu.

Aktivnosti policije

Ujedno Policijska uprava krapinsko-zagorska provodi i mnogobrojne preventivne aktivnosti na senzibilizaciji i osvješćivanju javnosti o spomenutoj problematici, kao i aktivnosti u cilju prevencije i sprečavanja nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i vršnjačkog nasilja kroz nacionalne programe a i vlastite preventivne aktivnosti, samostalno i u suradnju s drugim čimbenicima.
 
U tim aktivnostima ostvaruje i vrlo dobru suradnju s drugim institucijama, zdravstvenim, odgojno-obrazovnim i socijalnim, kao i s organizacijama civilnog društva.

Stoga je Policijska uprava krapinsko-zagorska obilježavanje ovogodišnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama započela 21. rujna 2023. godine odazivom na poziv CESI, SOS telefona i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ na otvorenje izložbe likovnih radova korisnica njihovih usluga “Makovi iza rešetaka“.

Nastavljajući obilježavanje danas je Policijska uprava krapinsko-zagorska sudjelovala na okruglom stolu na temu “Nasilje nad starijim osobama“ u Gradskoj galeriji Zabok organiziranom od strane Krapinsko-zagorske županije i Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak. Tom prilikom policijska službenica za prevenciju aktivno je sudjelovala u panel diskusiji okruglog stola.

– I zaključno kako poručuje nacionalni preventivni projekt Živimo život bez nasilja jer za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve koji trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192! – poručuju iz PU Krapinsko – zagorske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba