U Krapini se okupili svi hrvatski župani i gradonačelnik Tomašević. Evo o čemu se sve raspravljalo

Krapinsko – zagorska županija i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji potpisali ugovor  o financijskoj potpori

Objavljeno: 20.09.2023. VH

U Krapini je u srijedu održana 67. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Na dnevnom redu su se našle brojne teme poput nacionalnog plana za poticanje ulaganja za razdoblje do 2023. godine, nedostatka sredstava za financiranje minimalnog standarda javnih potreba u obrazovanju, decentraliziranih sredstava i modela financiranja socijalnih usluga, a u fokusu je bilo potpisivanje ugovora o financijskoj potpori između Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji kojeg su potpisali župan Željko Kolar i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić. 

Vojnić je ovom prilikom naglasila odličnu dugogodišnju suradnju Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske zajednice županija, a koja za cilj ima da se Hrvatsko nacionalno vijeće u RS digne na višu razinu te da dobije sustavnu, kontinuiranu podršku.

Nova dimenzija 

– Mi nećemo odustati ni od Republike Srbije da ona ispoštuje i financira krovnu instituciju, ne na razini reciprociteta, ali barem na nekoj racionalnoj razini, no moram reći da bez Republike Hrvatske nikako ne bi mogli funkcionirati. Sve prethodne podrške od strane hrvatskih županija su nam bile izuzetno važne, no ova razina i ova inicijativa svemu daje novu dimenziju – rekla je Vojnić. 

U Republici Srbiji izuzetno su važne dvije stvari – da se krovna institucija osnaži, a što će ovime biti i učinjeno, a drugo je da se da motivacija hrvatskom narodu da ostane tamo gdje je – kazala je Vojnić.

– Vlada RH je započela novi kapitalni projekt izgradnje hrvatskih vrtića, a na inicijativu župana Željka Kolara pokrenut ćemo još jedan poticaj, a to je stipendiranje naših učenika i studenata koji žive u Republici Srbiji, a kao svojevrsna motivacija da ostanu tamo gdje jesu i daju doprinos hrvatskoj zajednici. Ovim se pokazuje da Hrvatska zajednica županija razumije naše potrebe i razumije što nam je neophodno da bi tamo opstali – poručila je Vojnić te dodala da Hrvata u Srbiji ima mnogo više nego što inače pokazuju brojke. 

Župan Kolar rekao je da mu je posebno drago da je na današnjem sastanku potpisan navedeni ugovor.

– Danas smo prihvatili tekst pisma namjere uspostave suradnje, ali ovdje je bitna, osim ovih novčanih sredstava gdje smo otvorili mogućnost županijama da financiramo našu krovnu instituciju u Republici Srbi, da pošaljimo snažnu poruku našim Hrvatima koje žive u Republici Srbiji, a i samoj Republici Srbiji, da od nije očekujemo da naša nacionalna manjina tamo ima ista prava kao što ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Dok god to neće biti tako, Hrvatska, ali i sve njezine županije, će pomagati rad Hrvatskog nacionalnog vijeća. Također, moram dodati da, kao i kod nas, i tamo su djeca na prvom mjestu. Obrazovanje je na prvom mjestu i to što Hrvatsko nacionalno vijeće radi u Republici Srbije je doslovce na razini čuda s obzirom na sredstva s kojima su do sada raspolagali – rekao je župan Kolar, pa nastavio:

– Otvaranje Hrvatske kuće i novi financijski poguranac od strane Vlade RH i svih hrvatskih županija će zapravo njima otvoriti ogroman prostor za rad i djelovanje, jer oni volju, želju, znanje i kapacitet imaju i vjerujem, kao što zna Jasna reći “da sve ono što se sada investira, da će se tri puta vratiti”. Vjerujem da smo danas ponovo poslali snažnu podršku našim Hrvatima koji žive u republici Srbiji – rekao je Kolar o glavnoj temi sastanka.

Potom se osvrnuo i na one teme koje je za ovu sjednicu predložila Krapinsko – zagorska županija. 

– Mi smo kao domaćin pripremili dvije teme. Jedna je nacionalni plan za poticanja ulaganja za razdoblje do 2030 godine i kolegama smo predstavili nas novi sustav za privlačenje investicija na području Krapinsko – zagorske županije gdje na jednom mjestu možete dobiti podatke o svim našim gospodarskim zonama na području županije, gospodarske rezultate, firme koje rade na našem području, obrazovne institucije i sve ono što je potrebno da bi se određeni investitor odlučio da investira na našem području. Ono što bi mi htjeli da ne ide svaka županija pojedinačno razvijati taj sustav, nego da ministarstvo kao krovna institucija to preuzme i da se takav sustav napravi za područje čitave Hrvatske jer tako bili konkurentni kao zemlja – naveo je Kolar. 

Druga točka koju je KZŽ pripremila je nedostatak sredstava za financiranje minimalnih standarda javnih potreba u obrazovanju. 

– Decentralizirana sredstva se u obrazovanju nisu povećavala četiri godine, a vi svi znate koliko su cijene rasle u ove četiri godine, kolika je inflacija bila u posljednje dvije godine i koliko je rasla cijena prijevoza. Ispada da mi sav taj novac koji dajemo iz županijskog proračuna, a koji je bi trebao biti upotrebljen za naš standard i za nova ulaganje u naše obrazovne institucije i modernizaciju samih naše škola, smo sada prisiljeni ulagati u podmirenje drugih potreba – plaćanje plina, vode, struje, prijevoza… Za redovno održavanje i za kapitalne investicije neće ostati novaca. Poslali smo danas zajednički zahtjev Hrvatske zajednice županija prema resornom ministarstvu i Vladi da se povećaju deficitarna sredstva i da prate rast realnih cijena koji su se dogodili u međuvremenu. Isti takav zaključak donijeli smo i za decentralizirana sredstva za zdravstvo i decentralizirana sredstva za socijalu – ispričao je župan.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić detaljnije je pojasnio ostale točke održanog sastanka.

– Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Nj.e. Christian Hellbach nam se obratio upravo zbog toga jer je u pripremi prvi hrvatsko – njemački razvojni forum koji će uslijediti tijekom ove godine, a koji je u ovom trenutku u organizaciji. Nadalje, Hrvatsko nacionalno vijeće u RS i Krapinsko – zagorska županija potpisali su ugovor o financijskoj suradnji, a imali smo i prigodu prihvatiti tekst pisma namjere kod uspostavljanja suradnje između Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća. To pismo namjere je pomoć našim Hrvatima iz Vojvodine i svima nam je drago da smo ga potpisali, a sam sporazum će uslijediti krajem godine potpisom u Subotici – izvijestio je Marušić te dodao da su sve odluke donesene jednoglasno.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da Grad Zagreb surađuje s brojnim gradovima i županijama na brojnim poljima te ističe da je prisustvo na ovakvim sastancima vrlo korisno.

Domovi za starije

– Ovo je odlično okruženje za razmjenu iskustava i uviđanje nekih problema od kojih su neki doista zajednički svima nama. Atmosfera je sjajna, bez obzira na različite političke opcije u pojedinim županijama, imali smo mnogo rasprava na različite teme, a ono što je meni bilo posebno zanimljivo bila su decentralizirana sredstva vezana uz domove za stare i nemoćne gdje je zaključak izglasan jednoglasno, pa će se uputiti resornom ministarstvu, a sve vezano uz bolji model financiranja iz decentraliziranih sredstava za domove za starije kojima upravljaju županije i Grad Zagreb – rekao je Tomašević pa dodatno pojasnio problem:

– Domove su županije na neki način preuzele od države, a budući da imamo dosta velike razlike od županije do županije u smislu iznosa tih sredstava, mi želimo održati cijene tih domova jer su bitno niže od privatnih. U komunikaciji smo s Ministarstvom rada, ali i Ministarstvom financija kako da se nađe model koji će po određenim kriterijima tu pomoć, odnosno, ta decentralizirana sredstva, raspodijeliti po županijama. Također, raspravili smo i po kojim kriterijima ćemo upisivati ljude u te domove, posebice imajući na umu da ja mislim da sve županije zapravo subvencioniraju iz svojih proračuna upravo te iste domove – rekao je Tomašević, pa na kraju dodao: 

– Dobra je rasprava povedena i uz promjenu zakonodavstva za prirodne nepogode, a to je nešto što se svih nas sve više i više tiče. Nedavno smo imali oluju koja je prošla kroz desetak županija u Hrvatskoj i u tom smislu, tu ima određenih zakonskih stvari koje bi svakako trebalo unaprijediti. Tu smo također svi bili složni. Treba pronaći zajednički jezik s resornim ministarstvima da dođe do određenih zakonskih izmjena i na tom tragu – poručio je na kraju gradonačelnik Zagreba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba