Po prvi put u povijesti središnji proračun će sufinancirati rad dječjih vrtića

ŠTROMAR: Jedinice lokalne samouprave moći će sredstva usmjeriti na povećanje standarda, dogradnju, povećanje plaća odgajateljicama

Objavljeno: 16.09.2023. zagorjeinternational

Ispred Dječjeg vrtića Bambi u Sračincu održana je jučer konferencija za medije, na kojoj je predstavljena nova mjera Vlade Republike Hrvatske. Naime, po prvi put u povijesti, Vlade će iz središnjeg proračuna sufinancirati rad dječjih vrtića u Hrvatskoj.  

Konferenciji su nazočili saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik Sračinca Božidar Novoselec, načelnik Klenovnika Mladen Blaško te ravnateljica Dječjeg Vrtića Bambi Sračinec Kristijana Silov.

– Hrvatska narodna stranka prije tri je godine, u vrijeme oformljivanja trenutne Vlade, insistirala da se središnja država uključi u sufinanciranje predškolskog odgoja. Trebalo nam je tri godine da u javnu raspravu uđe dokument kojim se ovo ostvaruje. Radi se o pravilniku, po kojem će općine i gradovi iz proračuna države primati ozbiljna sredstva za financiranje dječjih vrtića. Ovim će sredstvima jedinice lokalne samouprave samostalno upravljati, moći će ih usmjeriti na povećanje standarda, dogradnju, povećanje plaća odgajateljicama i u konačnici povećanje participacije JLS-a u ekonomskoj cijeni vrtića. Sredstva dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, izvor sredstava je iz europskih fondova, a moraju se utrošiti strogo namjenski, za predškolski odgoj. Želim zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Radovanu Fuchsu što su pronašli način da se realizira ovaj naš prijedlog. Bitno je naglasiti da su u ovu mjeru uključeni i privatni vrtići, a ne samo vrtići javne ustanove. Očekujem da će za nekoliko dana na sjednici Vlade RH ova odluka biti usvojena – rekao je jedan od inicijatora ove odluke, saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar.  

Neće svi gradovi i općine biti sufinancirani u istom postotku, on će ovisiti o stupnju razvijenosti. Tako će Općina Sračinec dobivati sufinanciranje 25 posto od ekonomske cijene smještaja djeteta u vrtiću, a ta je cijena izračunata kao prosječna cijena u Hrvatskoj. Konkretno, ona iznosi nešto manje od 300 eura po djetetu. Najnerazvijenije općine i gradovi dobivat će 50 posto, a najrazvijenije sredine 6,25 posto sufinanciranja.  

– Jako nas je razveselila ova odluka, povijesni je ovo dan za nas. Mi u općini Sračinec imamo privatan vrtić, to jest vrtić koji je izgradila Općina Sračinec i ustupila privatnom koncesionaru. Sama zgrada vrtića ovdje je od 1973. godine, značajno smo je renovirali i dogradili 2016. godine, a zbog potrebe i velikog interesa uskoro je moramo i proširiti za četiri nova odjeljenja. Nekad smo u vrtiću imali 80 djece, danas ih ima 195, a potencijalno i do 250.  Pomoć koju ćemo dobivati od države bit će nam značajna, prije svega usmjerit ćemo je da spomenutu dogradnju te povećanje standarda za našu djecu. Hvala gospodinu Štromaru, koji je s kolegama iz HNS-a uspio ovaj projekt “dogurati” do realizacije, a vjerujem da je ovo samo prvi korak prema konačnom cilju, besplatnom predškolskom odgoju za svu djecu u Hrvatskoj – naglasio je načelnik  Božidar Novoselec.  

Prihod Općine Sračinec po ovoj mjeri bit će gotovo 180 tisuća eura godišnje, što predstavlja značajna sredstva za ovu namjenu. Općina dosadašnju dogradnju i adaptaciju vrtića financirala je vlastitim sredstvima, to jest kreditnim zaduženjem, a uskoro se očekuje otvaranje natječaja za novu dogradnju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba