Mogli bi u zatvor i to do tri godine

ŠIBENIK: Ribari ulovili zaštićenu psinu, pa se s njom slikali i prodali je restoranu

Objavljeno: 14.09.2023. zagorjeinternational

Ribari su kod Šibenika ulovili zaštićenu vrstu morske psine, fotografirali su se s njom, a onda je prodali restoranu. Kako je rekao stručnjak, profesor Alen Soldo, riječ je o atlantskoj psini koja je strogo zaštićena, piše 24sata.

Morski biolog Petar Kružić u Facebook grupi ‘Živi svijet Jadranskog mora’ poručio je ribarima da ne prodaju ulovljene morske pse, jer su takvi pronalasci izuzetno vrijedni, ne samo za Jadran, već za cijeli Mediteran. 

– Ulovljene jedinke nužno je proslijediti Institutu za oceanografiju i ribarstvo – poručio je te dodao da se u ovom slučaju radi o mladoj jedinki veličine 1,5 metar, a vjeruje kako se radi o slučajnom ulovu.

Ribar svoj ulov nisu prijavili nadležnoj instituciji već su je prodali restoranu, a prije toga se i fotografirali s jedinkom.

– Na slici koja je objavljena nije velika bijela psina, nego atlantska. Ona se u tom području zna svako malo uloviti. To nije neuobičajeno jer je to vrsta koja se drži tog područja i stalno je na otvorenom moru, ne približava se obali. Zakonski gledano, posljedice su iste jer su i velika bijela i atlantska psina strogo zaštićene. Da su je ulovili slučajno, morali su to prijaviti nadležnim službama, primjerice Zavodu za zaštitu prirode. U tom slučaju ne bi imali kaznu. Međutim, s obzirom na to što su napravili, počinili su kazneno djelo. Ovisi o sucu, ali mogu dobiti i tri godine zatvora – rekao je profesor Alen Soldo. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba