Prestao se proizvoditi Plivin 'Tinidil'

HRVATSKA: Pacijenti trajno ostali bez lijeka koji spašava život

Objavljeno: 05.09.2023. zagorjeinternational

Pacijenti su ostali bez lijeka koji spašava život. Pliva je, naime, prestala proizvoditi lijek ‘Tinidil’ koji pripada skupini lijekova za liječenje bolesti srca, objavili su danas mediji.

Naglo smanjuje tlak, a posebno je važan u sprječavanju akutnog napadaja angine pektoris. Ovaj se lijek stavlja pod jezik i djeluje vrlo brzo te doslovce može spasiti život, posebno težim srčanim bolesnicima koji su preboljeli infarkt miokarda. Na stranicama HALMED-a, Agencije za lijekove i medicinske proizvode, stoji kako je došlo do trajnog prekida opskrbe Tinidilom od pet miligrama, piše 24sata.

Kako podsjeća Regionalni, još je u travnju Pliva najavila da više neće proizvoditi ovaj lijek, a iz Hrvatske liječničke komore smiruju pacijente i tvrde da na tržištu postoje zamjenski lijekovi.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo za 24sata je potvrdila da postoji zamjenski lijek koji se čak i više prepisuje pacijentima od gore navedenog Tinidila te da nema mjesta ikakvoj panici. Poručuje pacijentima da su ljekarne dobro opskrbljene zamjenskim lijekom. Riječ je o lijeku u spreju koji se stavlja pod jezik, ide direktno na sluznicu i brže djeluje. Na tržištu postoji i direkt paralela, lijek Carvasin 50x5mg, kaže Soldo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba