U gradu su uvijek otvoreni za nove stvari

ČAKOVEC: Mališani Dječjeg vrtića “Cipelica” od ove godine će učiti Francuski jezik

Objavljeno: 04.09.2023. zagorjeinternational

U čakovečkom Dječjem vrtiću “Cipelica“ u petak je predstavljen program pod nazivom “Poleti s francuskim s Vukom“. Radi se projektu koji provodi Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, kojim žele potaknuti što veći broj građana na učenje Francuskog jezika. Kako je učenje stranog jezika najjednostavnije u najranijoj dobi, predstavljen je upravo u predškolskoj ustanovi u kojoj će mališani kroz igru moći učiti jezik kojeg govori 320 milijuna govornika u 29 zemalja.

Projekt su predstavili ataše za jezičnu i obrazovnu suradnju Francuskog instituta u Zagrebu, Benoît Le Dévédec, prof. Slađana Domladovac iz Agencije za odgoj i obrazovanje te mr. sc. Andreja Silić koordinatorica projekta na području Varaždinske i Međimurske županije. Kako su tom prilikom rekli, Francuski je jedan od nekoliko svjetskih jezika, govori se na pet kontinenata, poslovni je i jezik diplomacije te je drugi strani jezik koji se najčešće uči. Situacija u Hrvatskoj je drugačija, kod nas samo 1,8 posto učenika uči Francuski jezik, što je šteta, jer poznavanje stranih jezika otvara mnoga vrata i mogućnosti.

– Prioritet je francuske Vlade, pa tako i Veleposlanstva u Zagrebu, što veći broj ljudi zainteresirati za učenje našeg jezika. Stoga je i osmišljen ovaj projekt, koji je namijenjen vrtićarcima i osnovnoškolcima te njihovim odgojiteljima i učiteljima. Drago mi je što je čakovečki vrtić pokazao interes te što će vaša djeca imati mogućnost učenja Francuskog te upoznavanja naše kulture – rekao je, među ostalim, ataše Le Dévédec.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini naglasila je da pozdravlja svaku novu mogućnost za stjecanje novih znanja i vještina, jer će to djeci kasnije u životu sigurno vrlo dobro doći.  

– Čakovec je uvijek bio otvoren za nove stvari, programe i aktivnosti za djecu te mi je drago što ćemo imati vrtić u kojem će mališani imati mogućnost učiti Francuski jezik – dodala je, među ostalim, čakovečka gradonačelnica.

Krajem ovaj mjeseca u Čakovcu će se održati stručni skup za odgojitelje, učitelje i sve zainteresirane za ovaj program, a djeca će se u “Cipelici“, ako roditelji pokažu interes, u njega početi upisivati od sljedeće pedagoške godine.

Na sastanku su pored gostiju i gradonačelnice Cividini, bili i ravnateljica Dječjeg vrtića “Cipelica“ Gordana Šoltić Siladi te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

Spomenimo kako su na samom početku posjeta, obišli i Prelog te sudjelovali na Međunarodnom festivalu balona na vrući zrak. Tamo su održane radionice na temu braće Montgolfier, izumitelja balona, a djeca iz odgojno – obrazovne skupine “Sunčeka“ iz Čakovca, s njihovim odgojiteljicama Milanom Hozmec i Petrom Mićanović, upoznala su se s likom Le Lopua, popularnog vuka iz francuskih slikovnica za djecu te s francuskim piknikom. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba