EU PROJEKT: Završena 18,4 milijuna eura vrijedna izgradnja nacionalnog rehabilitacijskog centra

STRIČAK: Ova investicija govori o važnosti bolnice, ne samo za Varaždinsku županiju, nego i za cijelu RH

Objavljeno: 30.08.2023. zagorjeinternational

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jučer je održana završna konferencija EU projekta “Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine”.   

Uspješna realizacija 

– U moderni centar bruto površine 6720 četvornih metara i kapaciteta 75 kreveta te dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici uloženo je ukupno 18.369.467,63 eura. Od toga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” osigurano bespovratnih 11.015.993,10 eura, Ministarstvo zdravstva izdvojilo je 6.582.941,80 eura, a Specijalna bolnica osigurala je 770.532,73 eura. Ovaj uspješno realizirani projekt označava ključni trenutak u unaprjeđenju zdravstva i skrbi za osobe s ozljedama i bolestima kralježnične moždine te ističe važnost ovakvih inicijativa za nacionalni zdravstveni sustav – rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice dr. med. Denis Kovačić.  

Ovdje smo kako bismo označili formalni završetak velikog i važnog projekta izgradnje Nacionalnog rehabilitacijskog centra, a svečano otvorenje bit će upriličeno sljedeći tjedan, najavio je župan Anđelko Stričak.    

– Već podatak da je ova investicija vrijedna gotovo 18,4 milijuna eura ili gotovo 140 milijuna kuna, jasno govori o važnosti ovoga centra, ne samo za Grad Varaždinske Toplice i Varaždinsku županiju, nego za cijelu Republiku Hrvatsku. Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama razvijamo kroz nekoliko područja. I dok s Ministarstvom branitelja razgovaramo o tome da bi se u budućnosti jedan dio prenamijenio u veteranski centar, s Hrvatskim olimpijskim odborom razgovaramo o tome da se upravo ovdje za vrhunske sportaše organizira rehabilitacija i oporavak. Smještajni objekt Minervu planiramo urediti u hotel koji će, umjesto sadašnje dvije, imati četiri zvjezdice. Sve to dovoljno govori o važnosti Varaždinskih Toplica, ove bolnice i smjeru prema kojem idemo – istaknuo je župan Stričak. 

Čestitke je uputio ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić.  

– Ovo je projekt koji će svim osobama s ozljedama ili bolestima kralježnične moždine olakšati rehabilitaciju te dati njima i njihovim obiteljima novu nadu u oporavak. Doista je zadovoljstvo biti ovdje na završnoj konferenciji, jer je projekt proveden bez ikakvih velikih problema te bi trebao biti primjer kako raditi projekte u zdravstvu u Republici Hrvatskoj. Projekt je vrijedan više od 18 milijuna eura, od čega je iz EU sredstava sufinancirano više od 11 milijuna eura. Gledajući ukupno, Varaždinska županija je u projekte u zdravstvu uložila više od 33 milijuna eura. Ne staje se na tome budući da je prije nekoliko mjeseci potpisan i ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju i opremanje centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin – naveo je Dragan Jelić.  

Izvrsnost 

I ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Ministarstva zdravstva Gordan Žanić je uputio čestitke na uspješno realiziranom projektu. 

– Lijepo je biti na završnoj konferenciji koja znači da smo došli do samoga kraja iznimno zahtjevnog i velikog projekta, koji je realiziran u sinergiji Vlade RH, Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije i Specijalne bolnice. Uspjeli smo doći do kraja te pokazati i ostalim dionicima zdravstvenog sustava kako se može doći do izvrsnosti, kao što je Specijalna bolnica Varaždinske Toplice došla do centra izvrsnosti za sve osobe koje imaju problema s ozljedama kralježnične moždine – naveo je Žanić.  

Na završnoj konferenciji prisustvovala je i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, članovi Upravnog vijeća Specijalne bolnice, vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije, zaposlenici Specijalne bolnice i drugi uzvanici.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba