Pametnom reorganizacijom postojećeg prostora, gornjostubički vrtić ‘Jurek’ proširio je svoje kapacitete

“Kada smo ga projektirali, rečeno nam je da će biti prevelik, a sada nam je drago što su se prevarili”

Objavljeno: 23.08.2023. zagorjeinternational

Dječji vrtić ‘Jurek’ u Gornjoj Stubici proširio je svoje kapacitete. Ipak, ovdje se ne radi o klasičnoj dogradnji vrtića, već se broj djece koja se mogu upisati u vrtić povećao unutar postojećih gabarita vrtića, pametnom reorganizacijom unutarnjeg prostora.  

Kako je najavila ravnateljica vrtića Božica Hrestak, sva će djeca s područja Gornje Stubice, čija su oba roditelja zaposlena, a trebalo bi ih biti ukupno 37, imati mjesto u Dječjem vrtiću ‘Jurek’ u novoj pedagoškoj godini. 

Dodatnih 80 kvadrata

– Mi smo po objavi privremene liste u lipnju ove godine vidjeli da će mjesto u vrtiću dobiti samo djeca s ostvarenom prednošću i jedan manji broj djece čija su oba roditelja zaposlena. Nažalost 23. djece uglavnom jasličke dobi čija su oba roditelja zaposlena ostalo je neupisano. Vrtić je odmah uputio zahtjev prema osnivaču, Općini Gornja Stubica, za osiguravanje dodatnih kapaciteta za upis djece. Odmah se prišlo rješavanju problema, a uključili smo i struku, arhitekta Marina Mihelića koji je dao idejno rješenje, i tako je nastao jedan prekrasni prostor koji se u potpunosti uklapa u sadašnju vizuru vrtića – pojasnila je ravnateljica.

Na ovaj način dobilo se dodatnih 80 kvadrata prostora koji se u svakom trenutku može ponovo staviti u funkciju višenamjenskog prostora. 

– Veseli nas činjenica da smo u odnosu na prošlu pedagošku godinu zaprimili tri puta više zahtjeva za upis. Ovdje govorim samo o roditeljima gdje su oba roditelja zaposlena, a naravno, veći broj zahtjeva je došao od roditelja i gdje je jedan roditelj zaposlen. To zapravo govori o činjenici kako je porasla svijest o važnosti uključivanja djeteta u rani predškolski odgoj bez obzira na status roditelja – kazala je ravnateljica.

Ova pedagoška godina za vrtić ‘Jurek’ je bila izuzetno plodna. Ostvarili su status eko vrtića, a djelatnici su se educirali i proveli sigurnosno-preventivni program za djecu predškolske dobi čiji je cilj smanjivanje ranjivosti i izloženosti raznim oblicima zlostavljanja.

– Ove godine bili smo i domaćini stručnog skupa za pripravnike odgojitelje i stručne suradnike za područje cijele Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije koje je organizirala naša agencija za odgoj i obrazovanje sa svojim suradnicima, renomiranim predavačima iz područja predškolskog odgoja i obrazovanja. Aktivno smo sudjelovali na svim lokalnim manifestacijama i priredbama, a odlično surađujemo i sa širom društvenom zajednicom – rekla je Hrestak te iskoristila priliku i najavila da će vrtić u subotu 2. rujna biti domaćin umjetnicima, članovima likovne kolonije čija će djela biti ponuđena na aukciji.

– Sav prihod od prodaje namijenjen je djeci u našem vrtiću, a ovim putem zahvaljujem članovima udruge branitelja “Sveti Juraj” iz Gornje Stubice – rekla je ravnateljica.

Od budućih izazova, ravnateljica je istaknula da će ih uvijek biti. 

– Izazov s kojim ćemo se suočiti sigurno je nedostatak stručnog kadra, odgojitelja. Naime, zbog sve većih potreba proširenja postojećih kapaciteta i otvorenja novih predškolskih ustanova, pa i fluktuacije djelatnika, i mi pomalo osjećamo tu krivnju. Još jedan izazov s kojim ćemo se susresti, ali svakako vjerujem da ćemo u suradnji s našim osnivačem u tomu i uspjeti, a to je da svakom djetetu osiguramo pravo na upis u dječji vrtić. Za ovu i još jednu skupinu koju smo formirali ovim proširenjem već smo i raspisali natječaj i odabrali ljude po tom natječaju. Još dvije odgajateljice ćemo zaposliti od 1. rujna – dodala je Hrestak.

Kako je naglasio načelnik Gornje Stubica Jasmin Krizmanić, prošle se godine u vrtić upisalo svako dijete za koje je stigla molba za upisom. 

– Ove godine se dogodilo nešto što nas je sve iznenadilo, a to su bile znatno veće potrebe za upisom nego što smo dosad imali, no uspjeli smo i to riješiti – rekao je načelnik Krizmanić.

115 djece 

Kapacitet vrtića je sada povećan na ukupno 115 djece. 

– Kada gledamo unazad sedam do osam godina kada smo projektirali ovaj vrtić i kad smo ga prijavili na EU fondove, tada je bilo rečeno da radimo preveliki vrtić jer da mi ipak nemamo toliko djece i da nećemo imati toliki interes. Sada osjećam veliko zadovoljstvo što su ti ljudi bili u krivu,  a što smo mi odmah ispravno postupili – dodao je načelnik, pa nastavio:

– U startu smo projektirali vrtić na način koji omogućava da se unutar samog vrtića mogu povećati kapaciteti određene skupine, a istovremeno da taj prostor, ako eventualno ne bi bio u potrebi, može se koristiti kao što se inače koristio za predstave, za okupljanje roditelja ili za neke velike sastanke koje inače vrtić organizira. Drago mi je što smo u tome uspjeli u kratkom roku od svega mjesec i pol dana. Nije bilo nimalo jednostavno – priznao je Krizmanić.

– Velike zahvale ravnateljici i osoblju vrtića i Upravnom odjelu naše Općine, Upravnom vijeću vrtića. Svi su odradili svoj posao, i sam arhitekt koji je radio projekt cijelog vrtića te našao jednostavno i jeftino rješenje, ali i funkcionalno – poručio je na kraju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba