Crveni alarm za četiri regije, četvrtak i petak najtopliji - vruće će biti i noći

STIŽE NAM TOPLINSKI VAL: Dalmacija na čak 37 stupnjeva

Objavljeno: 21.08.2023. zagorjeinternational

Danas će diljem Hrvatske biti sunčano i vruće, u unutrašnjosti uz slab dnevni razvoj oblaka. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab, dok će na Jadranu puhati slaba i umjerena bura, još prijepodne mjestimice i jaka, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na moru od 22 do 27, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 36°C.

Hrvatsku je zahvatio novi toplinski val, čiji se vrhunac očekuje u srijedu i četvrtak. Meteorolog Ivan Čačić za Novu TV je najavio da se pred kraj tjedna sa sjeverozapada očekuje izražena promjena vremena – donosi Index.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda napominju da u unutrašnjosti toplinski val zapravo još nije počeo te da je na Jadranu opasnost od vrućine velika i može djelovati na zdravlje. 

– S akumulacijom ove topline i porastom temperature zraka svakako se i u unutrašnjosti očekuje barem umjerena opasnost od toplinskog vala od srijede, dakle u drugoj polovini tjedna. Promjena vremena s kojom bi došlo do osvježenja, odnosno pada temperature zraka i koja bi donijela i oborinu, vrlo je vjerojatna u toku vikenda – objasnila je Tanja Renko iz DHMZ-a. 

Detaljna prognoza za danas po regijama

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vruće, poslijepodne mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura od 32 do 35°C

Središnja Hrvatska

Sunčano i vruće, poslijepodne prolazno uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura od 32 do 34°C.

Gorski kotar i Lika

Većinom sunčano, od sredine dana mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 28 do 32°C

Istra

Pretežno vedro i sunčano. Puhat će slaba do umjerena, mjestimice pojačana bura, a sredinom dana na zapadnoj obali Istre sjeverozapadni vjetar. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 23 do 25°C, a najviša dnevna od 34 do 36°C.

Sjeverni Jadran

Pretežno vedro i vruće. U prvom dijelu dana još umjerena bura, podno Velebita i jaka, potom će slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 34 do 36°C.

Dalmacija

Pretežno vedro i vruće. U prvom dijelu dana slaba i umjerena bura, ujutro još ponegdje i jaka, a popodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 33 do 37°C.

I sljedećih dana vruće

Sljedećih dana sunčano i vruće. Na Jadranu će noći biti vrlo tople, a danju će ponegdje biti i vrlo vruće. U unutrašnjosti je vrlo rijetko moguć poneki lokalni pljusak, izglednije u četvrtak. Vjetar na kopnu većinom slab, duž obale noću i ujutro slaba i umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

DHMZ je za srijedu, četvrtak i petak izdao crveni alarm zbog toplinskog vala za četiri regije – riječku, splitsku, dubrovačku i kninsku. Vrhunac vrućina bit će u petak, kada su za cijelu zemlju izdana upozorenja.

Savjeti

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomozite drugima – neke su od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina. Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja. Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, „smoothie“ od povrća i dr.).

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba