U kućnoj radinosti od troška još jedino imate malo vode, soli, šećera i alkoholnog octa

Kiseli krastavci u dućanu četiri puta skuplji od svježih na tržnici – evo kako ih možete sami kiseliti

Objavljeno: 13.08.2023. zagorjeinternational

Sezona je pripreme zimnice pa je veća potražnja za prigodnim sezonskim povrćem na tržnicama. Kiseli krastavac kralj je zimnice i vjerojatno najraširenija namirnica koja se posprema u smočnicu. No, priprema zimnice ove je godine osjetno skuplja nego lani.

Kilogram krastavca kornišona, idealnog za kiseljenje na hrvatskim je tržnicama prošli tjedan u prosjeku stajao oko 1,8 eura. To je čak 80 posto više nego u istom tjednu lani kad je kornišon na tržnicama koštao oko euro, piše Danica.

Protekli tjedan najskuplji je kornišon bio na tržnici u Rovinju gdje je stajao čak tri eura. Na tržnicama u Zagrebu bio je 2,15 eura, a slijede Čakovec (2), Koprivnica i Varaždin (1,5) te Bjelovar (tjednii prosjek 1,25 eura kilogram).

Domaćom proizvodnjom krastavaca lani smo pokrivali 77 posto godišnje potrošnje, što znači da smo ga morali i uvoziti. Lani je u Hrvatskoj proizvedeno ukupno oko 12.900 tona krastavaca što je najviše u proteklih desetak godina.

No, to je ipak osjetno manje nego tijekom 2007. godine kad je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj proizvedeno ukupno 19.200 tona svih vrsta krastavaca.

Isplati li se uopće kiseliti krastavce s takvim cijenama kornišona na tržnici? Da. Primjerice, tegla od 800 grama kiselih krastavaca u Konzumu prošli je tjedan stajala 6 eura. Cijena istih krastavaca za kilogram, dakle, iznosi 7,5 eura.

Kilogram kiselih krastavaca u dućanu, dakle, stoji četiri puta više od svježih krastavaca za kiseljenje na tržnici. A u kućnoj radinosti od troška još jedino imate malo soli, šećera i alkoholnog octa kojeg, primjerice, na 4 kg krastavaca trebate 0,6 litara.

Kiseljenje krastavaca zapravo je vrlo jednostavno. Za to vam trebaju krastavci, voda, ocat, sol, šećer i staklenke. Tegle možete sterilizirati u pećnici. Vodu, ocat, sol i šećer prokuhati te tako vrelu uliti u tegle s krastavcima.

Nakon nekoliko dana krastavci su spremni za konzumaciju. Tegle treba čuvati na tamnom i suhom mjestu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba