Svi dosadašnji statistički pokazatelji upućuju na nove turističke rekorde

Uz sva prigovaranja oko skupoće, ova će sezona biti rekordna – prihodi će porasti barem 1,3 milijarde eura

Objavljeno: 13.08.2023. zagorjeinternational

Prihodi od turizma ove će godine porasti najmanje 1,3 milijarde eura, piše danas Jutarnji list, navodeći da svi pokazatelji upućuju na to da će lanjska rekordna turistička sezona biti “primjetno nadmašena”, ali u HNB-u zasad iznose tek konzervativne procjene financijskih rezultata.

Za razliku od prethodnih sezona, kada su se ushićeno prebrojavali dolasci gostiju i prepričavali njihovi dojmovi o ljepotama Hrvatske, ove godine dominira iščuđavanje zbog skupoće, pa i priželjkivanje podbačaja kao opomena pohlepnima, navodi Jutarnji.

No, kilometarske kolone na cestama i ovog vikenda, kao i svi dosadašnji statistički pokazatelji, upućuju na to da novi turistički rekordi neće izostati. Podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je u prvih sedam mjeseci ostvaren blagi rast fizičkih pokazatelja u turizmu u odnosu na isto razdoblje lani.

Broj noćenja stranih gostiju u razdoblju od siječnja do srpnja bio za 4,3 posto veći nego u prvih sedam mjeseci prošle godine, a broj dolazaka za 11,3 posto. Imajući u vidu snažan rast cijena, može se očekivati da će rast prihoda uvelike nadmašiti “fizičke pokazatelje”. Na to jasno upućuju i podaci Porezne uprave o fiskaliziranim računima u ugostiteljstvu, čija je vrijednost u srpnju porasla oko 20 posto.

Na pitanje kakve su im procjene ovogodišnjih prihoda od turizma, u HNB-u odgovaraju da bi mogli “primjetno nadmašiti prošlogodišnje rekordne rezultate”.

Njihove su procjene da bi povećanje ove godine moglo iznositi “nešto više od desetinu” prošlogodišnjeg iznosa od 13,1 milijardu eura. To bi značilo “nešto više” od 1,3 milijarde eura, odnosno da bi ovogodišnji prihodi od turizma mogli iznositi oko 14,5 milijardi eura, piše Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba