Danac (44) dao je otkaz, pozdravio djevojku, uputio se u svijet i to bez aviona

Posjetio je sve zemlje, a Hrvatska mu je među favoritima – evo zašto

Objavljeno: 05.08.2023. zagorjeinternational

Danac Torbjørn “Thor” Pedersen (44) krenuo je 10. listopada 2013. godine na put prema Njemačkoj, a zatim i svim ostalim zemljama svijeta. Cilj je bio do odredišta stići bez prijevoza avionom, a prema vlastitim pravilima u svakoj zemlji morao je provesti najmanje 24 sata, no prosjek je bio 17 dana. Usto, odredio je dnevni budžet od 20 dolara.

Kao ambasador dobre volje Crvenog križa Danske putovao je ukupno 3576 dana gdje je za prijevoz koristio 379 kontejnerskih brodova, 158 vlakova, 351 autobus, 219 taksija, 33 broda i 43 rikše. Ukupno je prevalio 359.000 kilometara. Putovanje je završio prije mjesec dana, kada je stigao na 203. zemlju na svom popisu, Maldive gdje se ukrcao na brod i krenuo kući, piše 24sata.

– Prošao sam kroz svaku zemlju na svijetu, one s oružanim sukobima, one s izbijanjem virusa, bez ozljeda. Ili sam najsretniji čovjek na svijetu, ili je svijet u puno boljem stanju nego što većina ljudi misli zbog zastrašujućih, dramatičnih vijesti na društvenim mrežama i televiziji – kazao je novinarima.

Fotografije s putovanja dijeli i na društvenim mrežama i blogu, a tamo se našao i tekst koji je nastao prilikom posjeta Hrvatskoj.

Hrvatska

– Dobro sam se naspavao i uživao u stvarno dobrom vremenu sa svojim domaćinom koji je fantastično ljudsko biće. On ima stvarno divan način gledanja na život i nakon što sam pregledao puno slika, nema sumnje da ću se vratiti vidjeti više Hrvatske. To je PREKRASNA zemlja. U Zagrebu je bilo lijepo vrijeme, sve do ukrcaja na vlak koji me odvezao bliže granici Bosne i Hercegovine. Vrijeme sam iskoristio kako bih pokušao napraviti dobre fotografije po lošem vremenu. Ali grad je lijep i ukrašavao se za Božić. Mislim da će to biti sjajno za motocikliste. Noć sam proveo u Sisku. Mali grad još je u Hrvatskoj, ali bliže granici. Možda ima mnogo toga za ponuditi, ali sam kasno stigao i namjeravao rano krenuti na granični prijelaz sljedećeg dana. Bio sam jedini u restoranu, a puštali su glazbu iz osamdesetih – napisao je svom blogu.

Nakon nekoliko mjeseci ponovo je razmišljao o posjetu Lijepoj našoj te je uz fotografiju viseće ležaljke naveo kako se prisjeća favorita među posjećenim zemljama gdje je i Hrvatska.

Prije putovanja na koje je krenuo 2013, Pedersen je radio u otpremništvu i logistici što mu je pomoglo pri planiranju rute putovanja i prilagodbe na uvjete. Prvotni plan mu se nije puno mijenjao, osim nekoliko nenadanih iznenađenja.

Brojevi

Nakon svojih putovanja Pedersen je shvatio da je s njih ponio i neke nevjerojatne brojke: 3576 dana, 37 kontejnerskih brodova, 158 vlakova, 351 autobusa, 219 taksija, 33 broda i 43 rikše. Prešao je 359.000 kilometara, što je jednako devet putovanja oko Zemlje, a tu nije uvršteno njegovo putovanje kući, no napominje kako ovdje nisu bitni brojevi, nego slavljenje ljubaznosti među ljudima i dijeljenju pozitivnog pogleda na svijet.

– Krenuo sam na ovo putovanje s motom ‘Stranac je prijatelj kojeg nikad prije nisi upoznao’ i uvijek se iznova pokazalo da je to istina. Ako komunicirate s ljudima, obično su svi pozitivni – objasnio je on.

Kaže kako je tijekom ovog putovanja upoznao mnoge drage ljude te da je ovo putovanje dokaz njegove ustrajnosti jer iako je bio blizu odustajanja nekoliko puta, nastavio je putovanje.

– Danas mi je netko napisao da sam osvojio prvu, drugu i treću nagradu u tvrdoglavosti. Uvijek je postojalo rješenje. Samo sam ga ponekad teže pronašao – iskren je Pedersen.

Njegov mentalitet uporne odlučnosti dolazi iz želje da pokaže ljudima da mogu učiniti sve što požele.

– Imao sam najluđi cilj. Ako ja mogu ovo, ti bi mogao smršaviti ili naučiti svirati instrument, naučiti jezik, školovati se, zaposliti se… što god želiš – kaže Pedersen.

Planovi za budućnost

Nakon zasluženog odmora, Pedersen planira zamijeniti svoj život vječnog putovanja i krenuti naprijed na druge načine. Za početak, veseli se što će više vremena provoditi sa suprugom i zasnovati obitelj. Dok kreće u novi dio života, radi na dokumentarcu “The Impossible Journey”, a planira i napisati knjigu o tom putovanju te se nada da će svoja iskustva usmjeriti u govorničke angažmane kroz vještinu koju je usavršavao u posljednjih 10 godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba