Očekuje se protok od 3400 kubika u sekundi kroz Muru i Dravu - zatvara se lokalna cesta Gornji Hrašćan - Pušćine

MEĐIMURJE: Sve službe u punoj pripravnosti očekuju vodeni val iz Slovenije

Objavljeno: 04.08.2023. zagorjeinternational

S obzirom na moguće obilnije oborine tijekom 4., 5. i 6. kolovoza (petak, subota i nedjelja), te situaciju s vodostajima, bujičnim poplavama u Sloveniji i Austriji i činjenicom da se Međimurje nalazi između rijeka Mure i Drave,  međimurski župan Matija Posavec i zamjenik župana Josip Grivec, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, održali su radni sastanak s predstavnicima operativnih snaga: Hrvatske vode, HEP Proizvodnja, Služba civilne zaštite Čakovec, Vatrogasna zajednica Međimurske županije i HGSS – Stanica Čakovec.  

Na sastanku je naglašeno da će dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država i najavljene nove obilne oborine najvjerojatnije uzrokovati značajan porast vodostaja rijeka Mure i Drave s mogućnošću dosezanja vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava.  

Prema predviđanjima, tijekom subote se na rijeci Muri očekuje protok vode od 1400 kubika u sekundi, dok se na rijeci Dravi očekuje i 2000 kubika u sekundi protoka vode iz Austrije i Slovenije. Iz tog razloga hidrocentrale na području Međimurja kroz pojačana dežurstva prate situaciju, rasterećuju retencije i pojačano kontroliraju sve nasipe. Iz preventivnih razloga danas će se zatvoriti i lokalna cesta Gornji Hrašćan – Pušćine LC 20048.

Sva vatrogasna društva i postrojbe su u pojačanoj pripravnosti, kontroliraju se pumpe za ispumpavanje, a naručeno je i 3000 komada vreća s pijeskom za zaštitu potencijalno propusnih mjesta.

U pripravnost su stavljeni i svi timovi HGSS-a kao i sve ostale žurne službe.

– Također, stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave kojima prijeti neposredna opasnost zbog najavljenih oborina i porasta vodostaja rijeka Mura i Drava, sazvali su sjednice, razmotrili trenutno stanje i dogovorili organizaciju obrane od poplava na svom području – poručili su iz Međimurske županije te dodali kako su svi sudionici obrane od poplava u stanju su pripravnosti i spremni, te poduzimaju sve potrebne radnje u cilju sprečavanja/smanjivanja potencijalnih šteta od eventualnih poplava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba