Problemi za nezaposlene u Austriji

Zemlju mogu napustiti samo ukoliko ispune jedan uvjet

Objavljeno: 31.07.2023. zagorjeinternational

Austrijanci, koji su nezaposleni i prijavljeni na Austrijskom državnom servisu za zapošljavanje (AMS), nedavno su se našli u problemu jer nisu znali smiju li napustiti zemlju te otići na more ili u posjet obitelji u inozemstvo, prenosi Poslovni.hr.

Za vrijeme dok ostali godišnji provode na moru, nezaposleni, među kojima je i mnogo ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije, traže objašnjenje od AMS-a.

– Smiju, ali za to se vrijeme moraju odjaviti od AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, smije se ići na Nežidersko jezero (op. Neusiedlersee u Gradišću), ali ne i na more. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali za to se vrijeme ne može dobiti naknada za nezaposlene – objasnio je šef AMS-a Johannes Kopf.

Inače, kod AMS-a su do kraja lipnja bile su prijavljene 307.732 osobe kao nezaposlene od kojih je njih 239.301 bilo je bez posla, dok ih je 68.431 bilo na doškolovanju.

Uvedena je i novost kojom AMS može poslati osobu i u drugu austrijsku pokrajinu na rad ukoliko se ondje traži radni profil kakav ima određena nezaposlena osoba, što je izazvalo negodovanja jer Austrija ima devet saveznih pokrajina, od kojih su neke su jedna od druge udaljene i više od 500 kilometara. Kopf je objasnio da ta odluka vrijedi samo za osobe koje ne moraju o nikome brinuti ili nekoga zbrinjavati.

– To znači da nemaju djecu ili rodbinu koju moraju njegovati – objasnio je te istaknuo da se onima, koji moraju se preseliti u drugu pokrajinu na posao, mora osigurati određeni stambeni prostor.

– To je slučaj samo u turizmu. Onda i posao za nezaposlene iz Beča, ako moraju u Tirolu ili Salzburgu ima smisla – rekao je Kopf te dodao da u Austriju dolazi i brojna inozemna radna snaga.

– Daljnji instrument za ublažavanje manjka radne snage u zemlji u području ugostiteljstva, njege i IT-a je i regrutiranje stručnog osoblja iz inozemstva – izjavio je.

Rekao je kako je prošla godina bila rekordna te je tada u Austriju došlo 6000 stručnih radnika iz inozemstva na osnovi austrijske “crveno-bijelo-crvene” karte.

To znači da je u Austriji nedostatna stručna radna snaga. Ta je brojka proteklih godina iznosila 2000 radnika, a Kopf smatra kako će se ove godine srušiti prošlogodišnji rekord. Prema njegovim pretpostavkama, u Austriju će ove godine doći 8000 inozemnih stručnjaka. 

– Samo iz EU-a je prošle godine k nama došlo 30.000 radnika. Najveća skupina stranaca, koja je kod nas zaposlena su Nijemci – zaključio je Johannes Kopf.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba