Dobile novi sjaj

Obnovljene preko 120 godina stare orgulje u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu

Objavljeno: 26.07.2023. zagorjeinternational

Uoči proslave blagdana svetog Jakoba, u ponedjeljak je u župnoj crkvi u Prelogu priređena svečanost povodom završetka obnove orgulja koje su vraćene u ovu župnu crkvu kako bi još dugo glazbom obogaćivale misna slavlja.

Zahvalno misno slavlje predvodio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup koji je blagoslovio obnovljene orgulje, a svečano misno slavlje pjesmom je uveličao Župni zbor sv. Jakoba pod vodstvom Jasminke Pervan.

Orgulje u crkvi sv. Jakoba u Prelogu izradio je 1896. godine glasoviti majstor Josef Angter iz Pečuha, a smještene su na koru župne crkve. Predstavljaju instrument povijesne i organološke vrijednosti, pneumatskog sistema 16 registara, manualom i pedalom unutar skladno riješenog trodijelnog klasicističkog kućišta.

– Zahvaljujem Međimurskoj županiji, Gradu Prelogu, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske te brojnim donatorima na pomoći bez koje ovaj veliki posao restauracije iznimno vrijednih orgulja ne bi bilo moguće završiti – naglasio je župnik Župe sv. Jakoba u Prelogu Antun Hoblaj.

Obnovu orgulja, koju je Međimurska županija podržala sa 100.000 kuna, a izveli su je stručnjaci iz Umjetničke radionice Heferer iz Zagreba.

Zadovoljstvo što nazoči ovom svečanom činu istaknula je ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi orgulja, rekavši kako je veseli što kolaudacijom orgulja u župnoj crkvi u Prelogu slavimo neprocjenjivu kulturnu baštinu Međimurja, ali i čitave Hrvatske.

– Ove orgulje jedne su od 274 instrumenta upisanih u Nacionalni registar kulturnih dobara i jedne su od najvrjednijih instrumenata na tom popisu.

Svečanoj kolaudaciji nazočili su međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, dirigent zagrebačke katedrale i predsjednik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika Miroslav Martinjak, voditelj Umjetničke radionice Heferer Tomislav Faullend-Heferer te mnogi župljani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba