Projekt SPOJKAJ – SPOJI SE ZA KAJ uspješno priveden kraju

Udruga Kajkaviana održala završno projektno događanje za projekt vrijedan 61.848,61 eura 

Objavljeno: 24.07.2023. zagorjeinternational

Ovog četvrtka, u organizaciji udruge Kajkaviana u Parku obitelji Feller u Donjoj Stubici, održalo se svečano završno projektno događanje, kojim se projekt SPOJKAJ- SPOJI SE ZA KAJ priveo kraju.

Događanje je otvorila predsjednica udruge Ines Krušelj-Vidas koja je pozdravila okupljene te ukratko predstavila što se sve u sklopu projekta odvijalo posljednjih 15 mjeseci. Prisutan je bio i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je istaknuo važnost rada udruga kao pokretača promjena u lokalnoj zajednici dok je administratorica projekta Marija Knezić Banožić ukratko predstavila interaktivnu aplikaciju “Ispuni grad kajkavskim riječima”.

SPOJKAJ – SPOJI SE ZA KAJ projekt je kojeg udruga Kajkaviana provela sa svojim partnerima Gradom Donja Stubica i Planinarskim društvom „Stubičan“ u okviru javnog poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice. Projekt ukupne vrijednosti 61.848,61 eura sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Započeo je u svibnju prošle godine, a službeno traje još do kolovoza 2023.

Organizirane su edukativne radionice iz strateškog planiranja i upravljanja kriznim situacijama, provedena je volonterska akcija čišćenja okoliša te dva događanja “Kaj na planinarskim stazama”; spoj rekreacije i zabave. Na “Susretima s pjesnicima” zajednica je imala priliku upoznati se sa suvremenim zagorskim pjesnicima, a kroz radionice “Kaj u ruci: izrada rožica od krep papira” i online pripovjedaonice “Čitamo priče o običajima na kajkavštini” nastojalo se očuvati tradicijske vještine i znanja o običajima. 

Posebna ostvarenja ovog projekta su online Kajkavski rječnik, te aplikacija “Ispuni grad kajkavskim riječima” koja je predstavljena na završnom događanju. Kroz ovu multimedijalnu i interaktivnu aplikaciju građani i posjetitelji Donje Stubice šećući gradom mogu se upoznati sa stvaralaštvom suvremenih zagorskih pjesnika.  

Na samom predstavljanju interaktivne karte u kompletu s na klupama postavljenim pločicama diljem Stubice koje predstavljaju pjesnike i njihovo stvaralaštvo uživo su se mogli čuti radovi pjesnika: Elvire Belošević, Srečka Blažička, Nade Jačmenica, Mirjane Mikulec i Dragice Reinholz, a glazbeni ugođaj priredio je Ivan Kondres učenik Glazbene škole pri OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, koji je izveo nekoliko skladbi na akustičnoj gitari.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba