Mlade nade Hrvatske

BRAVO! Učeniku Emanuelu Tukaču novčana nagrada za broncu na Matematičkoj olimpijadi u Japanu   

Objavljeno: 21.07.2023. zagorjeinternational

Nakon više od 300 sati priprema u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije, ali i brojnih sati samostalnog rada, sada već bivši učenik Prve gimnazije Varaždin Emanuel Tukač osvojio je brončanu medalju na 64. po redu Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj ovoga mjeseca u Japanu. 

Put do bronce nije bio lak, jer je Emanuel prvo morao izboriti mjesto u šesteročlanoj ekipi Hrvatske, a u Japanu je zajedno s još 600-tinjak mladih matematičara iz čak 112 država svijeta rješavao iznimno kompleksne zadatke.  

Na velikom uspjehu čestitala mu je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je danas u Županijskoj palači za Emanuela Tukača priredila prijem zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom i njegovom zamjenicom Sanjom Herceg, a čestitke su mu uputili i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić te voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić. 

– Od srca čestitam Emanuelu na novom uspjehu, a čestitke upućujem i njegovim roditeljima, kao i mentorima. Doista smo jako ponosni jer je ovo već sedma medalja osvojena na međunarodnim natjecanjima u znanju. Posebno nam je drago što si se, nakon čak četiri medalje osvojene na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, ove godine kao maturant kvalificirao na svjetsko natjecanje te osvojio brončanu medalju u iznimno jako konkurenciji. Iza tebe je puno rada, nisi samo talentiran, nego i ustrajan, marljiv i uporan. Želim ti puno osobnih uspjeha, kao i uspjeha u daljnjem školovanju – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec. 

Emanuelu je uručila novčanu nagradu koja, sukladno Odluci o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima Varaždinske županije, iznosi 300 eura. Emanuel će ujedno biti stipendist Županije sve do kraja svojega školovanja, a u Centru izvrsnosti se nadaju i budući mentor novim generacijama matematičkih genijalaca iz županije.  

– Zahvaljujem Varaždinskoj županiji, Centrima izvrsnosti i Prvoj gimnaziji na podršci, bez čega sigurno ne bih ostvario ovakve rezultate. Samo natjecanje u Japanu je trajalo dva dana, pri čemu smo rješavali dva ispita, svaki po četiri i pol sata. Prvih pola sata do sat vremena osjeća se mala nervoza, koja potom nestaje, no nakon četiri i pol sata rješavanja zadataka se osjećaš iscrpljeno. U Japanu nam je bilo jako lijepo, jer smo, uz natjecanje, imali dovoljno vremena razgledati cijeli Tokio – ispričao je Emanuel. 

Školovanje će nastaviti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na studiju matematike. 

Dodajmo da je Emanuelov mentor u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije bio prof. Ratko Višak, a u Prvoj gimnaziji Varaždin prof. Stanko Divjak. 

SVE EMANUELOVE MEĐUNARODNE MEDALJE  

2021. godina – tri medalje 

– zlato na All Star American Computer Science League – informatika 

– dvije bronce na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno 

2022. godina – tri medalje 

– srebro na All Star American Computer Science League 

– dvije srebra na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno   

2023. godina – jedna medalja 

– bronca na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO 2023) u Japanu 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba