Uzor su im, kako kažu, Slovenci koju svoju fontanu piva nazivaju ‘Zeleno zlato’

HIT IDEJA: Na jedan hrvatski trg uskoro stiže fontana vina

Objavljeno: 20.07.2023. zagorjeinternational

Nije baš fontana mladosti, ali napijete li se iz nje, ne sumnjamo da ćete se mladima osjećati. Riječ je o fontani vina koju će Kutjevo postaviti na svoj Trg graševine, i to prilikom rekonstrukcije svoje središnje gradske lokacije. 

– Današnji Trg graševine prošireni je prostor na križanju glavne prometnice kroz Kutjevo, Ulice Republike Hrvatske, s Ulicom Kralja Tomislava i Ulicom T. Badovinca. Potreba da se formira novi gradski trg kao reprezentativni prostor namijenjen okupljanju većeg broja mještana i turista neophodna je. Jednako tako, potrebno je i uređenom šetnicom povezati budući da novi Trg graševine s planiranim interpretacijskim centrom Kuća graševine i ostalim sadržajima koji se trenutačno projektiraju – kažu u Kutjevu, u kojem svake godine, upravo na Trgu graševine, obilježavaju i Vincekovo i Martinje, a održava se ondje i Festival graševine. Ništa čudno, jer upravo je taj grad ponosni nositelj titule centra “kraljice vina”, a krunu na glavi nosi, naravno, graševina, piše Večernji list

Plan je da se ona napravi po uzoru na fontanu piva ‘Zeleno zlato’ koja se nalazi u Žalecu nedaleko od Celja. Naravno, ne teče pivo ondje danonoćno pa tko dođe, slobodno se posluži, već je sve zamišljeno na principu slavina iz kojih si turisti sami toče hmeljski napitak po izboru. Degustacijska čaša kupuje se i svatko si je može ponijeti kući kao suvenir, a u Žalecu se posebno diče i svojim zelenim pivom.  

– Slovenija je čak peti proizvođač hmelja u svijetu, a fontana piva Zeleno zlato od 2016. godine odaje počast velikoj pivarskoj tradiciji i ocu slovenskoga pivarstva Simonu Kukecu, koji je udružio žalsku i legendarnu lašku pivovaru iz koje se razvila danas najvažnija slovenska Pivovarna Laško – pišu celjski turistički informatori pa dodaju da se na njihovoj fontani, uz spomenuto zeleno pivo, mogu probati još četiri proizvoda malih slovenskih pivovara, a iz prve slavine teče i termalno pivo Kukec.

A kad će se u Kutjevu piti iz fontane tamošnjih vinara? Vjerojatno ne prije sljedeće godine jer natječaj koji Grad sad planira raspisati onaj je za idejni projekt, koji, doduše, mora biti završen u roku od dva mjeseca, ali same javne nabave znaju potrajati, s tim da Kutjevu onda još slijedi i natječaj za same izvođače radova. Naravno, prilikom same rekonstrukcije Trga graševine, planira se i rasvjeta, urbana i komunalna oprema, uređenje autobusnih stajališta, šetnice… 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba