Nakon brojnih skandala, ravnateljica Sv. Duha podnijela neopozivu ostavku. Sve komentirao i gradonačelnik Tomašević

“Siguran sam da je dio anonimnih prijava i prijetnji došao iz krugova koji su super živjeli za vrijeme prošle vlasti”

Objavljeno: 18.07.2023. zagorjeinternational

Nakon brojnih skandala koji su posljednjih mjeseci bili vezani uz zagrebački Sveti Duh, ravnateljica Ana-Marija Šimundić podnijela je jučer neopozivu ostavku, a u pismo navodi kako smatra da je to u najboljem interesu bolnice, zaposlenika i pacijenata, ali i da joj je savjest mirna, piše Večernji list.

Njeno pismo koje je uputila Vijeću bolnice prenosimo u cijelosti:

– S današnjim danom podnosim neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Kliničke bolnice „Sveti Duh“. Ovu odluku donosim zato što sam uvjerena da je to u najboljem interesu naše bolnice, njenih zaposlenika i naših pacijenata. Moj cilj je bio učiniti našu bolnicu boljim mjestom za pacijenta, stvoriti ugodnu radnu okolinu njenim djelatnicima, biti poželjan poslodavac i odgovorno upravljati novcem poreznih obveznika. Svaka odluka koju sam donijela bila je vođena upravo tom idejom.

Nažalost, moji ciljevi, potezi i odluke nekima nisu odgovarali. Umjesto argumenata i dijaloga, oni kojima su moje odluke ugrozile osobne, ideološke i političke interese, pokrenuli su nemilosrdnu, beskrupuloznu borbu protiv mene i mojih bliskih suradnika s ciljem da nas okarakteriziraju kao nestručne, korumpirane i nesposobne te da nas natjeraju da odemo. Bila je to prava hajka. Tu je hajku vodila jedna skupina djelatnika bolnice koja se kukavički skrivala pod krinkom anonimnih prijava i pamfleta i uživala snažnu i učinkovitu podršku u moćnim saveznicima izvan bolnice. Svojim su me djelovanjem od prvog dana mog mandata sustavno onemogućivali u realizaciji mog Programa na temelju kojeg sam imenovana.

Ti su anonimni junaci protiv mene i mojih suradnika podnijeli preko dvadeset anonimnih kaznenih prijava kojima nam se na teret stavljaju brojna kaznena djela, a te su anonimne prijave za sobom pokretale brojne inspekcije državnih institucija i ogroman medijski interes. U takvim je uvjetima zasta bilo neizdrživo funkcionirati. Odgovorno odbacujem sve zlonamjerne insinuacije iz tih prijava i uvjerena sam da će istražni postupci potvrditi njihovu besmislenost i zlu namjeru anonimnih prijavitelja, kao i da ćemo ja i moji suradnici pred svakim pravednim sudom uspjeti dokazati našu nevinost. Od te sam skupine junaka primala i prijetnje. Poručivali su mi da neće stati sve dok ne odstupim, te da se nakon što me smijene, nigdje više u Hrvatskoj neću moći zaposliti. Prijetili su mi da će me progutati podzemlje i javno objavljivali na društvenim mrežama što smjeraju, veseleći se tome kao da je to dječja igra, a ne poigravanje s ljudskim životima. Te sam prijetnje prijavila policiji i nadam se da će odgovorne sustići pravda. Unatoč nepodnošljivim uvjetima u kojima smo kao Uprava funkcionirali, u ovom kratkom vremenu uspjeli smo pokrenuti brojne inicijative i iza sebe imamo i ozbiljne rezultate.

Odgovornim poslovanjem značajno smo povećali prihode od vlastitog rada i smanjili rashode. Tijekom 2022. godine od vlastitog smo rada ostvarili čak 60 milijuna kuna više prihoda, tj. 10% više u odnosu na godinu prije, dok prihodi u prvom kvartalu ove godine iznose čak 30% više u odnosu na prethodni period. Zbog tako odgovornog poslovanja bolnica je bila u mogućnosti značajno uspješnije podmirivati svoje dugove prema svojim dobavljačima. U 2022. godini naša je bolnica ostvarila najbolju likvidnost u posljednjih desetak godina. Smanjili smo mjesečni dug koji bolnica stvara svojim poslovanjem za 50% u prvoj godini mandata te za 70% u prvom kvartalu ove godine.

Prepolovili smo iznos sredstava kojim je država sanirala naše poslovanje, u odnosu na 2021. godinu, kada je na vlasti bila prethodna Uprava. 2 Značajno smo skratili liste čekanja na brojne usluge i osigurali ženama pravo na prekid trudnoće, nakon što im je to pravo sedam godina u našoj bolnici bilo onemogućeno. U okviru naše dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije liječio se rekordno velik broj pacijenata u odnosu na protekli period.

Značajno smo smanjili prosječan broj dana bolničkog liječenja po pacijentu u usporedbi s proteklih nekoliko godina. Uvedene su i brojne druge zdravstvene usluge koje bolnica prije toga nije nudila te su pokrenuti brojni infrastrukturni projekti. Sve su to su značajni pomaci u kvaliteti poslovanja i zdravstvene skrbi koju pruža naša bolnica. To je trebao biti tek početak promjena koje smo željeli provesti. Vjerujem da bismo kao uprava postigli i puno više da smo imali prilike, da nas nisu bojkotirali i opstruirali oni kojima je vlastiti interes bio važniji od interesa bolnice, oni koji su u proteklih godinu i pol dana vodili ovu prljavu kampanju i gotovo uspjeli od naše bolnice u javnosti stvoriti percepciju da smo mi „bolnica slučaj“.

Naša bolnica svakako ima svojih problema i izazova, ali ništa više ni manje no u drugim bolnicama. Jedina je razlika to što mi svoje probleme rješavamo pod reflektorima medija, a druge bolnice iza zatvorenih vrata. Budući da sam svjesna da će ovaj linč trajati dok god sam ja na poziciji ravnateljice, moj se odlazak nameće kao jedino ispravno i odgovorno rješenje. Stoga odlazim ne zato što više nemam snage za borbu, nego zato što vidim da ova nemilosrdna hajka svakim danom nanosi sve veću štetu bolnici, njenim zaposlenicima i našim pacijentima. Moja je dužnost staviti interes bolnice iznad svog osobnog interesa i učiniti sve da ta borba prestane. Zahvaljujem na suradnji svim dobronamjernim kolegama, koji su cijelo ovo vrijeme bili uz mene i iskazivali mi podršku. Zahvaljujem Upravnom vijeću na podršci i povjerenju.

Najviše od svega zahvaljujem gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću na povjerenju koje sam od njega i njegovog tima imala od prvog dana. To povjerenje mi je ulijevalo snagu da ustrajem kad je bilo najteže. Hvala mojim dragim prijateljima koji su mi davali podršku i snagu da izdržim i ostanem. Hvala mojoj divnoj obitelji koja mi je pružala bezrezervnu podršku i koja mi je bila moje utočište i oslonac. Bez toga bih vjerojatno puno prije odstupila. Ovo je za mene bila najteža borba u životu. Onima koji ostaju, onima koji svojim znanjem, trudom i predanošću doprinose prepoznatljivosti naše bolnice želim puno uspjeha i zadovoljstva u daljnjem radu.

O anonimnim junacima koji su ovu borbu vodili i svima koji su im u tome zdušno pomagali, neka svatko za sebe donosi svoj sud. Svima im na savjesti ostavljam sve neistine i laži koje su izrekli i objavili. Moja je savjest mirna – napisala je ravnateljica. 

Podsjetimo, neki od skandala koji su se posljednjih mjeseci vezali zu bolnicu bila su mrtva tijela na podu mrtvačnice, žena koja se na hitnom prijemu ugušila pecivom, ulazak enterovirusa u bolnicu…

Njenu je ostavku danas komentirao i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekavši da mu je žao zbog toga što odlazi.

– Kakvu to poruku šalje, netko takvog kalibra dobije 20 anonimnih prijava, pritisak. Da netko takav mora dati ostavku da sačuva zdravlje. Radi se o osobi koja nije član Možemo, ja je prije natječaja nikad nisam vidio. Ona je jedna od najcitirianijih znanstvenica u svijetu u svim znanstvenim disciplinama. Ona je iz Svetog duha, vodila je laboratorij tamo, napravila je impresivne rezultate unatoč svim pritiscima. Vršila se medijska hajka, ona nije stajala. Ona je sve obrazložila u pismu. Žao mi je, pitam se kakvo smo društvo. Ništa od tih nepravilnosti nije dokazano, to je 20 anonimnih prijava, nijedna potpisana imenom i prezimenom. Što to govori o nama kao o društvu? Siguran sam da je dio prijava i prijetnji došao iz krugova koji su super živjeli za vrijeme prošle vlasti – poručio je Tomašević, piše Index.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba