Jedna od tema posljednje sjednice Županijske skupštine

Otvoren natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava za sprečavanje štete od divljih svinja 

Objavljeno: 17.07.2023. zagorjeinternational

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u Krapini je održan sastanak na temu sprečavanja šteta na poljoprivrednim površinama od strane divljih svinja.

Sastanak je sazvao župan Željko Kolar, nakon što je član Županijske skupštine Davor Kljak na posljednjoj sjednici Skupštine upozorio na značajnu štetu koje su divlje svinje počinile na usjevima na području Zlatara, Zlatar Bistrice i Konjščine. Na sastanku je sudjelovao i tajnik Lovačkog saveza Krapinsko – zagorske županije Mario Vodolšak, predstavnici Lovačkog društva “Fazan” Marija Bistrica, Lovačkog društva “Fazan” Konjščina, Lovačkog društva “Srndać” Hrašćina Trgovišće, Lovačke udruge “Zajček” Zlatar, Lovačke udruge “Šljuka” Zlatar Bistrica i Lovačke udruge “Jelen” Budinščina, kao i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić i viša savjetnica za pravne poslove Tihana Husak.

Župan Kolar je posebno naglasio važnost partnerskog odnosa poljoprivrednih proizvođača i lovaca, u suradnji s Županijom te općinama i gradovima u sprečavanju šteta od divljih svinja na području županije. Na sastanku je istaknuto kako su lovačka društva već prepoznala problem velikog broja divljih svinja, koje svojim djelovanjem uzrokuju štetu na poljoprivrednim usjevima i nasadima. Lovci upravo zbog toga kontinuirano provode povećan odstrel divljih svinja, koji je u lovnoj godini 2022./2023. bio na razini 169 posto odstrela prema početnom planu u lovno gospodarskoj osnovi za ovih šest lovačkih društava. Također, upozoreno je kako se sprečavanje šteta od divljih svinja može provesti i korištenjem sredstava za odbijanje divljih svinja. Lovačka društva uspostavila su sustav njihove podjele te se za njihovu nabavu poljoprivrednici mogu javiti tijekom cijele godine, no ključno je da njihovo korištenje treba biti kontinuirano i preventivno.

Na sastanku je dogovoreno da će Županija u suradnji s Lovačkim savezom, lovačkim društvima te općinama i gradovima organizirati specijalizirana predavanja za sve zainteresirane poljoprivrednike, a na temu mogućnosti smanjenja šteta na usjevima korištenjem različitih metoda zašite (bioloških, mehaničkih, kemijskih) i punog ostvarenja dobre komunikacije s nadležnim lovačkim društvima. Ovom je prilikom još jednom i skrenuta pažnja na natječaj Ministarstva poljoprivrede za sufinanciranje zaštitnih sredstava (električnih pastira i žičanih ograda) za sprečavanje štete od divljači. Na natječaj se mogu javiti i lovoovlaštenici  i fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačka organizacija.

Župan Kolar je najavio da će, sukladno Godišnjem planu uobičajenih mjera za sprečavanje šteta od divljači na području Krapinsko-zagorske županije, donijeti odluku kojom će omogućiti još jedno dodatno povećanje odstrela divljih svinja na područjima na kojima one rade veliku štetu na poljoprivrednim površinama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba