Želite li izbjeći zmije na svom posjedu, ovo je članak za vas!

Znate li što privlači nepoželjne goste u vaše dvorište?

Objavljeno: 08.07.2023. zagorjeinternational

Bilo da se radi o privlačnim biljkama i grmovima ili lijepom dekoru, posjedovanje određenih predmeta u vašem dvorištu može privući nepoželjne goste na vaš posjed, piše Večernji list.

Ukoliko želite izbjeći pojavu zmija u blizinu doma, nekoliko stvari bi bilo dobro ukloniti iz dvorišta.

1. Ljuljačke od gume

Ljuljačke s gumama vrlo je lako postaviti i izvor su zabave, ali, naizgled bezopasna značajka igre također može privlačiti zmije u vaše dvorište skupljanjem kiše i nudeći im izvor vode koji će ih održavati hidratiziranim, odnosno može im poslužiti kao korito za vodu. Stručnjaci također upozoravaju da uz gumene ljuljačke, tobogani i druge sprave za igranje koje su postavljene blizu tla mogu privlačiti zmije.

Kao rješenje moglo bi poslužiti bušenje malih rupa na dnu gume koje će omogućiti otjecanje i spriječiti skupljanje kišnice.

Također bi trebalo povećati oprez uz drugu opremu za igru na otvorenom, posebno onom sa skrivenim, zasjenjenim područjima koja mogu pružiti mjesto za skrivanje zmija, upozorava A.H. David, stručnjak za zmije i osnivač Pest Control Weeklyja.

– Razmislite o postavljanju igrališta dalje od guste vegetacije i bliže ljudskim aktivnostima, jer zmije izbjegavaju takva područja – poručuje David.

2. Hranilice za ptice

Iako gledanje ptica koje se okupljaju oko hranilice može biti veoma zanimljiv prizor, nažalost, također može stvoriti idealno okruženje koje privlači zmije, iako ne direktno.

– Hranilice za ptice same po sebi ne privlače zmije, ali ptice i glodavci privlače – objašnjava David – Prosuto sjeme često privlači male sisavce poput miševa i vjeverica, koji su potencijalni izvori hrane za zmije – rekao je David.

Ukoliko ipak želite postaviti hranilicu, postavite ju čim dalje od kuće i prvenstveno zimi kada je hrana zaista potrebna pticama, a zmije nisu toliko aktivne.

3. Vodene dekoracije

Jezerca, kupališta za ptice ili čak obične posude u kojima se zadržava voda također mogu privlačiti zmije. Osim vode koja im služi za piće, privlače ih životinje koje se okupljaju oko vode, kao što su žabe ili ptice.

4. Drva za ogrjev

Ukoliko živite u hladnom podneblju i sami znate koliko je važno imati pripremljena drva za ogrjev, ali naslagana drva, kao i hrpe komposta, lišće ili bilo kojeg drugog otpad mogu poslužiti kao skloništa za zmije.

– Ove strukture pružaju zaklon od vremenskih nepogoda i grabežljivaca. Također, mogu privući glodavce koje zmije vrebaju- objašnjava David – Kako bi ih učinili manje privlačnima, drva za ogrjev skladištite na policama iznad zemlje i dalje od kuće. Redovito održavajte svoj kompost i odmah čistite lišće i druge ostatke – savjetuje.

5. Vrtna crijeva

Iako svi gotovo svakodnevno koristimo crijeva za zalijevanje i održavanje cvijetnjaka ili travnjaka, ona itekako mogu privući zmije.

Ne samo da se zmije mogu sakriti u smotanoj hrpi, nego crijeva koja kapaju ili cure mogu stvoriti stajaću vodu, što ovi gmazovi vole. Umjesto namotavanja crijeva na tlo, preporučuje se postavljanje zidnog nosača ili namotaja koji može držati vašu opremu za navodnjavanje daleko od zemlje i spriječiti da postane dom zmijama, a ako primijetite da vaše crijevo curi na mjestu gdje se pričvršćuje na slavinu, pokušajte ga omotati vodoinstalaterskom trakom za bolje brtvljenje ili zamijenite armaturu.

6. Vrtovi s voćem i povrćem

Iako mnogo ljudi uzgaja vlastito voće i povrće posjedovanje takvih svježih proizvoda u vašem dvorištu moglo bi privući zmije. Nije stvar u samom plodu, već u kukcima koje plodovi privlače i koji služe kao hrana zmijama. Sve plodove trebalo bi pravovremeno skupljati, a vrt i voćnjak trebalo bi održavati kako bi se smanjila šansa da se zmije pojavljuju tamo.

7. Kameni vrtovi i zidovi

Rustikalni elementi kao što su kameni vrtovi i zidovi mogu biti veoma lijep prizor u dvorištu, ali oni također mogu povećati vjerojatnost pojave zmija budući da mogu poslužiti kao odlično mjesto za skrivanje.

8. Povišene terase ili trijemovi

Prema Critter Control-u, prostori ispod vašeg doma su odlična mjesta za gniježđenje zmija pošto im služe kao utočište, tamni su i vlažni i budući da je tlo ispod kuća često bogato insektima. Kako biste spriječili ulazak gmazova u takve prostore, pobrinite se da je svaki od njih dobro zatvoren.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba