Završili građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji Medicinske škole Varaždin

“Ova naša škola postaje jedno od najmodernijih središta za obrazovanje medicinskih djelatnika”

Objavljeno: 04.07.2023. zagorjeinternational

U Medicinskoj školi Varaždin završili su građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, u koji će se tijekom ljeta početi postavljati specijalizirana oprema za kabinete i laboratorije, među kojima i za “operacijske dvorane” i “bolesničke sobe” u kojima će se odvijati edukacija.  

Ovime se privodi kraju jedno od najvećih i najvažnijih ulaganja Varaždinske županije u obrazovanju, kojim će ova škola pružati nadstandard u obrazovanju srednjoškolaca, ali i zdravstvenih djelatnika Hrvatske te inozemstva. Istaknuto je to u utorak kada je župan Anđelko Stričak sa zamjenicom Silvijom Zagorec i resornim pročelnikom Miroslavom Huđekom, ravnateljicom Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesnom Šerepac te ravnateljicom Medicinske škole Mirjanom Grabar Kruljac obišao nove prostore.    

EU projekti

– U Medicinsku školu ulažemo ukupno 13,3 milijuna eura putem dva EU projekta, pri čemu se jedan odnosi na infrastrukturu, na rekonstrukciju starog dijela školske zgrade te dogradnju 2323 kvadrata, a drugi na uspostavu samog Regionalnog centra. Ovdje smo sada imali priliku vidjeti novouređene učionice, kao i prostor “bolnice” u kojem će se naši srednjoškolci educirati u realnim uvjetima. Uređena je i predavaonica za potrebe cjelodnevne nastave, kao i cjeloživotnog obrazovanja jer će se ovdje provoditi i edukacije odraslih. Zahvaljujući “soft” programu, naša Medicinska škola postaje jedno od najmodernijih središta za obrazovanje medicinskih sestara, farmaceutskih, zdravstvenih, laboratorijskih, dentalnih i fizioterapeutskih tehničara, primarnih dentalnih asistenata i gimnazijalaca prirodoslovnog smjera. Već sama ta širina, raspon za što će se sve osposobljavati naši srednjoškolci dovoljno govori o važnosti ovog Regionalnog centra – istaknuo je župan Stričak.   

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva Vesna Šerepac rekla je da joj je iznimno zadovoljstvo prisustvovati obilasku dograđenih i rekonstruiranih prostora škole.   

– Ovaj Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, koji se realizira u suradnji Županije i Ministarstva, čini veliku prekretnicu u podizanju kvalitete u sustavu odgoja i obrazovanja. Ta kvaliteta nije samo izgradnja i dogradnja postojećeg i novog prostora, nego i razvoj strukovnih kurikuluma unutar područja zdravstva te usklađivanje s hrvatskim kvalifikacijskim okvirom u kontekstu podizanja kvalitete. Kabineti sa specijaliziranom opremom zasigurno će omogućiti razvoj standarda zanimanja unutar medicinske struke, i to u sinergiji s poslodavcima koji će učenicima omogućiti stjecanje raznih praktičnih vještina. Ovdje se vidi na koji način sinergija državne, regionalne i lokalne doprinosi podizanju kvalitete života u jednoj sredini – rekla je Šerepac.   

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je podsjetio da je Medicinska škola od 2003. godine na postojećoj lokaciji, kada je uselila u nekadašnju vojnu ambulantu koju je Županija, u skladu s mogućnostima, prenamijenila u školu.  

– Sada nakon 20 godina možemo reći da imamo Medicinsku školu u punom opsegu, kako to mora i biti. Prije pet godina škola je dobila status Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu i danas svjedočimo da su ulaganja, kompletan projekt pri samom kraju. Svjedočit ćemo i novom programu, a to je program Centra za mentalno zdravlje djece i mladih koji će djelovati u sklopu Regionalnog centra, a koji danas predstavljamo ravnateljima te stručnim suradnicima u školama – rekao je pročelnik Huđek.    

Ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar Kruljac istaknula je da će u Regionalnom centru pružati nadstandard u obrazovanju zdravstvenih djelatnika Hrvatske i širokog pojasa oko Hrvatske.   

Cjelovita podrška učenicima

– Za ovaj Centar je specifično to što smo općeobrazovne predmete uspješno stavili u funkciju struke, što je jako važno jer će na taj način naši učenici dobiti cjelovitu podršku u odgoju i obrazovanju. Obrazovanje u zdravstvu ne može biti bez poslodavaca, bez naših bolnica i zdravstvenih institucija. Računamo na njih u smislu da budu naša radilišta kao što su bili dosad, ali smo osnaživali i mentore, stručno smo ih usavršavali za područja koja su nam važna. Imamo cijeli kat specijaliziranih kabineta i laboratorija, koji će predstavljati simulacijski centar za sva potrebna područja u medicini. Ujedno treba napomenuti i da smo uspostavili i potpisali sporazum o suradnji s međunarodnim institucijama koje će nam u jednom dijelu biti partneri, ali i korisnici – rekla je ravnateljica Grabar Kruljac.  

Regionalni centar, kao i Centar za mentalno zdravlje je danas predstavila na Kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, na kojem su prisustvovali i stručni suradnici tih obrazovnih ustanova, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač, kao i ravnatelji te predstavnici zdravstvenih ustanova. 

– Centar za mentalno zdravlje djece i mladih jedna je od aktivnosti u sklopu našeg Regionalnog centra. Djeca i mladi predstavljaju posebno rizičnu skupinu i o njima je potrebno brinuti na poseban način, pa smo se stručno usavršavali da bismo mogli pružiti adekvatnu uslugu upravo toj ciljanoj skupini – navela je Grabar Kruljac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba