˝Krenula sam zbog okolnosti koje su me dovele do stanja da sam bila debela, bolnih koljena i leđa, s niskim samopouzdanjem i slomljenog srca˝

Objavljeno: 01.07.2023. Marta Čaržavec

Giorgina Gasparini Špoljar, inače istrijanka, 46-godišnjakinja je koja se prije nekoliko godina preselila u Hrvatsko zagorje. Ono što je karakterizira je vedar duh, spontanost, druželjubivost i simpatičnost pa smo sigurni kako njeni pacijenti u Specijalnoj bolnici za ortopediju Akromion na preglede dolaze bez grča u želucu. Giorgina je anesteziologica, slobodno vrijeme za nju gotovo da je nepoznanica, ali je to ne sputava kako bi pronašla vrijeme za svoje kćeri, sebe pa i za rekreaciju. Budući da je već četiri godine klijentica Body concepta – studija za njegu i održavanje tijela postavili smo joj nekoliko pitanja, a u svojim nam je odgovorima otkrila i podsjetila na one malo manje lijepe, životne situacije.

Kako biste opisali jedan svoj dan?
Uobičajeno sam na poslu od 7:30 do 16 sati, onda slijede obaveze s djecom, domaće zadaće, briga o mački Zlatici, ručak, kupovina, kućanski poslovi. Kako koji dan. Obavezno odvojim vrijeme za šetnje, igru i razgovor s djecom. Uz to, dva do tri puta tjedno vježbam, sama ili s djecom.

Kako spajate privatne gušte s poslom?
Pa nije tako teško spojiti s poslom, više je teško spojiti s kućnim obavezama, ali uz malo koordinacije i dobre organizacije – može se. Treba biti realan i ne dati si neke nedostižne ciljeve. I važno je imati svoje gušte jer tako bolje funkcioniraš.

Kada bismo rekli motivacija, vi biste rekli…?
Motivacija za sve su mi djeca, da im budem uzor… Mislim da čovjek onda radi i više nego bi možda mislio da može.Zdravlje i održavanje vitalnosti motivacija su mi ako pričamo o vježbanju.

Klijentica ste Body concepta. Koliko dugo traje ta veza? Kako ste se odlučili na taj korak? Je li postojao neki prijelomni trenutak?
Da, već četiri i pol godine sam klijentica Body concepta i mogu reći prijateljica moje trenerice Ane Lež. Tamo sam krenula zbog nekih okolnosti koje su me dovele do stanja da sam bila debela i bolnih koljena i leđa, s niskim samopouzdanjem i slomljenog srca. Vidjela sam Anu na televiziji kod otvaranja Body concepta i odmah sam znala da je to pristup kojeg želim i trebam. Krenule smo s individualnim treningom. Odmah sam osjetila njezinu profesionalnost i osobni pristup. I tako je počelo… Prvo smo doveli moje tijelo u red, kako bi uopće mogla normalno trenirati, a to uključuje i program prehrane radi mršavljenja i u početku više fizikalne terapije zbog problema s koljenima. Nakon toga, uslijedili su pravi treninzi.

Trening. Što vam on zapravo predstavlja?
Sada je već to došlo do faze da je trening moj recept za opuštanje i tih sat vremena – vrijeme je za mene. Bilo je teško, bolno i frustrirajuće. Bilo je dana kad sam htjela odustati, ali uz support trenerice i mojih kćeri išle smo dalje.

Može li trening biti druženje majke i kćeri? Kakva su vaša iskustva?
Pa može sada u ovoj fazi kad odrađujem većinu treninga bez većih poteškoća. I djeca su već velika i mogu sudjelovati u vježbanju. Kad su bile manje, meni je nekako iz nužde krenulo da ih dovodim sa sobom jer ih nisam htjela ostavit doma same. I tako su povremeno dolazile, igrale se, uz veliko strpljenje Ane koja je vodila moj trening i igru s njima.

Kako izgleda jedan vaš zajednički trening? Koje su dobrobiti?
Mlađa kćer voli dolaziti sa mnom, ja odrađujem svoje vježbe, a i ona pokušava neke ili joj Ana zadaje neki lakši zadatak u kojem se onda ona okuša, a sve nekako kroz igru. Drago mi je da kćeri dolaze sa mnom jer mislim da smo mi roditelji djeci primjer u svemu. Nadam se da će ih i u budućnosti motivirati moj trud u održavanju zdravlja vježbanjem. Voljela bih da žive na takav način – aktivno i brinući se o sebi, fizički i emocionalno.

Je li se odnos vas i vaše kćeri promijenio od kada trenirate zajedno?
Da, vidim da i ona sve više voli vježbati i sve više podržava mene u tome.

Smatrate li fizički aktivnost kao bitnu za odrastanje djece?
Iznimno je važna fizička aktivnost! Isto koliko i intelektualna ili emocionalna aktivnost. Djeca kroz fizičku aktivnost postaju svjesna svog tijela, mogućnosti i promjena koje se događaju kad se brinemo o sebi i svom tijelu kroz vježbanje- imaju više energije i želje za šetnju i igru na otvorenom i sami traže gotovo svakodnevnu fizičku aktivnost.

Na koji biste način motivirali i druge mame da se odluče na ovakvo druženje mame i kćeri?
Mi mame smo zaista preopterećene svakodnevnim izazovima na poslu, a onda i kod kuće. I često zaboravimo da nismo samo mame, supruge ili zaposlenice. Mi smo žene, jedinstvene, prekrasne i svaka od nas MORA naći vremena za sebe kroz tjedan. Ne kažem da je realno svaki dan, iako bi trebale, ali mislim da je vježbanje i briga o sebi općenito, najbolji način da same sebi damo nagradu za sve što inače radimo. Ako mislite da nemate vremena ili idealne uvjete, varate se, može se sve stići, ako se to zaista želi i dobro organizira. U Body conceptu su vrlo fleksibilni i lako se dogovaraju treninzi ovisno o mogućnostima i slobodnom vremenu. I da – povedite i svoju djecu, lijepo će se provesti! 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba