Bez riječi nema promjene - Protiv nasilja u (vršnjačkim) vezama

“Edukacijama možemo mlade usmjeriti razvijanju tolerancije i društva bez nasilja“

Objavljeno: 29.06.2023. zagorjeinternational

S tribinom Bez riječi nema promjene – Protiv nasilja u (vršnjačkim) vezama, Ženska inicijativa HNS-a je u utorak 27. lipnja u Varaždinu obilježila Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja. Tribina je bila uvodni događaj u kampanju koju će pod nazivom Bez riječi nema promjene – Protiv nasilja!

Tribinu je moderirala predsjednica Središnjeg interesnog odbora Ženske Inicijative HNS-a,  Andreja Parlaj, a govornici su bili Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a, te Iva Blazinarić, magistrica sestrinstva, koja je u sklopu tribine prezentirala svoj magistarski rad za koji je provela istraživanje među srednjoškolcima iz Varaždinske županije.

Postoji mnogo više adolescenata koji su doživjeli neki oblik nasilja u vezi, a da toga nisu ni svjesni te nasilje nisu prijavili zbog razno raznih razloga. Međutim, ukoliko ih se kvalitetno i temeljito educira o svim oblicima nasilja, na koji način mogu prepoznati nasilje i kome se obratiti bilo bi mnogo više prijavljenih i riješenih slučajeva. Dakako, pretpostavka je da su mladima i osigurane mogućnosti kome se obratiti i da ta podrška bude ponuđena i dobivena na vrijeme. Pretrpljeno nasilje ostavlja teške posljedice koje izazivaju trajnu i tešku štetu svim izloženim osobama, a posebno mladima koji su fazi odrastanja. Bitno je da mladi shvate kako u svakoj vezi prije ili kasnije dođe do problema te se tada treba okružiti obitelji i bliskim prijateljima koji će im pružiti podršku i usmjeriti ih na pravi put – poručila je Iva Blazinarić

Smatram da bi se djeca trebala i više educirati te na taj način preventivno djelovati da do nasilja ne dođe. HNS se zalagao za uvođenje građanskog odgoja u škole kojim bi uvelike doskočili aktualnoj problematici. Zakoni su dobro napisani, ono što je bitno je njihova primjena, ali i da je društvo upoznato s njima. Svi moraju znati kakva imaju prava, i kakve su njihove obveze. Trebamo zauzeti jedan stav da se ide u interdisciplinarno rješavanje problema. Trenutno u školama imamo pedagoge i psihologe, ali ono što nedostaje jest i suradnja s Centrima za socijalnu skrb, kako bismo proaktivnije radili na rješavanju problema. Isto tako, svi iz sustava bi se trebali držati zakona i pravila koji iz njih proizlaze – rekao je Predrag Štromar.

HNS ne tolerira i osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito prema djeci kao najranjivijoj skupini u društvu. Svi zajedno možemo doprinijeti razvoju i napretku zajednice u kojoj živimo iskazujući nultu toleranciju na nasilje. Mladi se često poistovjećuju s osobama iz javnog pa tako i političkog života. Uvrede su također oblik nasilja i nije im mjesto u javnom istupanju. Smatram da svojim pozitivnim primjerom i edukacijama možemo mlade usmjeravati da razvijaju empatiju i toleranciju jedni prema drugima i grade društvo kakvo im želimo, bez nasilja, trauma i žrtava – rekla je Andreja Parlaj.

Tribinu su podržali predsjednik ŽO HNS-a Varaždinske županije, Krunoslav Lukačić, koji je pohvalio inicijativu i organizaciju tribina ovakve tematike za koje smatra da su izuzetno bitne u današnjem društvu, te predsjednik podružnice HNS-a Varaždin Igor Klopotan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba