KRAPINA MOJA, KAK' IMAM TE RAD: Naučimo se održavati NAŠ GRAD čistim!

UBACI U PLAVU KANTU: Jedna tona recikliranog papira spašava čak 20 stabala!

Objavljeno: 22.06.2023. zagorjeinternational

Drage Krapinčanke i Krapinčani, jeste li svjesni da je sprječavanje nastanka otpada te pravilno razvrstavanje otpada najbolje za okoliš, očuvanje prirode i ljepote vašeg grada? Znate li da otpad nastao u kućanstvima čini velik dio u ukupno proizvedenom otpadu, a obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, električni i elektronički otpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike…? Nažalost, iako postoje mogućnosti predaje i organiziranog odvoza različitih vrsta otpada, neodgovorni pojedinci ugrožavaju okoliš, kao i zdravlje djece. Zbog pomiješanih nečistoća, nesortirani otpad ne može se reciklirati, već se mora odvesti na odlagalište otpada.
Kao što znamo, naša su mjesta lijepa koliko su čista. Za ljepotu okoliša u Krapini i okolici svakodnevno se brine komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o., no sada je vrijeme da svaki pojedinac da svoj doprinos.

Vrijednost sortiranja

Upravo zato Grad Krapina provodi projekt: “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine”, sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg će svaki građanin moći otkriti vrijednost sortiranja otpada.
U svojem kućanstvu, kao što znate, imate zelenu kantu za miješani komunalni otpad, koji se odvozi na odlagalište u Gorjak, no zajednički je cilj smanjenje količina miješanog komunalnog otpada te povećanje količina skupljenog korisnog otpada koji se može reciklirati i ponovno upotrebljavati.
Uz zelene, tu su i plave i žute kante za korisni otpad, koji se odvozi u postrojenje za sortiranje, kako bi se tako dodatno odstranile nečistoće te se popravile nenamjerne greške u sortiranju koje su napravili korisnici. Plastični materijali razdvoje se dodatno po vrstama, a papir se odvaja od kartona.


U plave kante tako treba odlagati novine, časopise, prospekte, kataloge, kalendare, bilježnice, knjige, slikovnice, pisaći i kopirni papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, kartonske fascikle, isprane tetrapake, sitnu kartonsku ambalažu te kartonske kutije, ali bez ljepljive trake, plastike, stiropora i sličnog, tako da to valja rastaviti i odložiti uz posudu prilikom odvoza. U plave spremnike ne smije se odlagati celofan, indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir, zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene, korištene maramice, tanjuri ili čaše.
Poznato je da je recikliranje papira, uz kompostiranje, jedan od najstarijih oblika recikliranja, a pomaže kod očuvanja šuma, voda, štednje energije i prirodnih resursa, smanjenja količine otpada i sprječava daljnje zagađivanje okoliša.

Jeste li znali?

Papir se najčešće upotrebljava u kućanstvu i čini oko 30 posto kućnog otpada. Uglavnom se koristi jednokratno što znači da nakon upotrebe najčešće završava u smeću. Kako bi se spriječilo daljnje zagađivanje okoliša i odlaganje otpada, najbolje rješenje je recikliranje. Papir se ranije primarno proizvodio od starih tkanina, a danas se proizvodi od celuloze. Iz drveta se dobiva celuloza, ali je potrebno sasjeći veći broj drveća kako bi se proizvodio papir. Od iznimne je važnosti da se ovaj prirodni resurs očuva. Jeste li primjerice znali da za proizvodnju jedne tone recikliranog papira nije potrebno niti jedno stablo, dok su za proizvodnju jedne tone papira potrebno četiri stabla? Jedna tona recikliranog papira spašava čak 20 stabala! Odložite stoga svoj stari papir u plavi spremnik kako bi očuvali predivne zelene šume.
Promijenite svoje navike već danas i počnite SORTIRATI, jer samo svjesnim promjenama možete doprinijeti smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
Projekt “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine” financiran je u 40-postotnom iznosu sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba