Novi sjajni uspjesi učenika zagorskih škola na natječaju Generacija NOW

Učenici OŠ Sveti Križ Začretje u finalu s čak dva projekta, a s njima i Krapinski informatički klub

Objavljeno: 15.06.2023. zagorjeinternational

I ove godine je Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodio Internet of Things (IoT), natječaj pod nazivom Generacija NOW. Tema ovogodišnjeg programa bile su “Zelene tehnologije“, a završni događaj projekta održan je u Zagrebu 12. lipnja. 

Učenici Osnovne škole Sveti Križ Začretje u finale su se plasirali s dva projektna rada. Prvi je rad učenika iz PŠ Mirkovec, Ivana Kotarskog, Klare Šimag, Bartola Zagorca i Brune Zagorec uz mentorstvo učitelja Damjana Zagorca, pod nazivom “Kap po kap to može svak!“. Učenici su od Lego kocaka i Neuron seta izradili model kupaonice koji ispušta zvučni signal kada svjetlo nije ugašeno ili nije zatvorena voda.

Drugi rad je rad učenika matične škole Svena Marića, Frana Šoštarića i Tomislava Vrankovečkog, pod nazivom “Sortirnica smeća“, uz mentorstvo ravnatelja Daria Šimaga. Izradili su je od Dasduino seta.

Našu županiju je u finalu predstavljao i Krapinski informatički klub projektom “Robo vrtlar”. Na njemu su radili učenici 3.BT razreda Srednje škole Krapina Marko Kiseljak, Ivan Kozina, Domagoj Pavlek i Luka Štibohar. Robotska ruka provjerava vlažnost zemlje u određenom vremenskom periodu. Ako vlažnost zemlje nije dovoljna robotska ruka će zaliti biljku s potrebnom količinom vode, ovisno o vrsti biljke. Do posude za biljku voda će doći pomoću pumpe za vodu kroz cijev koja je pričvršćena na ruku. Veliki dio komponenti učenici su modelirali i ispisali 3D printerom. Mentori učenicima bili su Stjepan Šalković i Goran Dolovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba