"Promocije zdravlja i prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica”

U tijeku 350.000 kuna vrijedan projekt s ciljem ukazivanja na važnost zdravog života

Objavljeno: 13.06.2023. zagorjeinternational

U općini Bednja u tijeku je projekt “Promocije zdravlja i prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica” kojeg Općina provodi u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa Varaždin i Ivanec te Općinom Vinica. Riječ je o još jednom važnom europskom projektu koji potiče stjecanje zdravih životnih navika svih stanovnika općina Bednja i Vinica, s posebnim naglaskom na najmlađe mještane.

Ovog vikenda u sklopu projekta održane su dvije radionice pod nazivom “Nordijsko hodanje” kojima je cilj istaknuti važnost usvajanja zdravih životnih navika. Voditelji radionica bili su Katica Kalajdžija instruktorica nordijskog hodanja, predsjednica Udruge Drava iz Varaždina i Nenad Belošević instruktor nordijskog hodanja. 

U uvodnom izlaganju Kalajdžija je naglasila da je nordijsko hodanje jedna od najmlađih, ali i najefikasnijih tjelesnih aktivnosti prihvatljiva za sve dobne skupine neovisno o psihičkim i fizičkim sposobnostima svakog pojedinca. 

-To je prirodno hodanje primjenom pravilne tehnike hodanje uz pomoć specijalno dizajniranih štapova za nordijsko hodanje – istaknula je Kalajdžija. 

Nakon teorijskog dijela radionica uslijedio je i praktični dio na otvorenom.

-Radionice su bili prvi koraci, prvi kontakti sa specijalno dizajniranim štapovima, a svi smo se složili da ćemo našu suradnju zahvaljujući odličnim domaćinima nastaviti u narednom razdoblju kako bi projekt u ovom smislu djelovao i u nadolazećim vremenima u svrhu prevencije zdravlja i kvalitete života – zaključio je instruktor nordijskog hodanja Belošević.

Načelnik Bednje Damir Poljak naglasio je važnost projekta upravo zbog očuvanja zdravlja ali i usvajanja zdravog načina života.

-Nažalost, zbog užurbanog načina života imamo sve manje vremena za sebe i za svoje zdravlje. Ovaj projekt odnosno održane radionice zasigurno će ukazati na važnost i nužnost zdravog načina života koji predviđa i kvalitetnu prehranu, ali i bavljenje sportom ili rekreacijom – poručio je Poljak. 

Inače, projekt “Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica” vrijedan je gotovo 350.000 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Općina Bednja, partneri su Općina Vinica, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec i Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a trajat će 18 mjeseci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba