Znanstvenici primijenili novi model temeljen na fizici lomljena stijena u stvarnom vremenu

Zbog učestalih potresa supervulkan u Italiji bi mogao eruptirati

Objavljeno: 12.06.2023. zagorjeinternational

Stručnjaci su upozorili da bi mogla doći do erupcije supervulkana. Smješten samo nekoliko kilometara od Napulja vulkan ‘Campi Flegrei’ pokazuje znakove da bi erupcija možda mogla biti uskoro. A ako su znanstvenici u pravu, bila bi to prva u proteklih 485 godina, s posljednjom erupcijom davne 1538. godine.

Bilo kakva reakcija mogla bi dovesti do toga da 360.000 stanovnika Campi Flegreija bude prisiljeno evakuirati svoje domove. No iako znanstvenici ne očekuju eksploziju u skorije vrijeme, spremni su na sve. U studiji objavljenoj u časopisu ‘Nature’s Communications Earth & Environment’, istraživači s UCL-a (University College London) i talijanskog ‘Nacionalnog istraživačkog instituta za geofiziku i vulkanologiju’ (INGV) objasnili su što su otkrili tijekom proučavanja supervulkana. Gledajući unazad na proteklih 70 godina, tim je primijetio da je vulkan bio prilično nestalan zbog aktivnosti potresa, posebno u 1950-im i 70-im godinama. Koristeći model pucanja vulkana, otkrili su da su neki dijelovi vulkana rastegnuti gotovo do točke pucanja, piše klik.hr.

– Naša nova studija potvrđuje da se Campi Flegrei približava puknuću. Međutim, to ne znači da je erupcija zajamčena. Puknuće može otvoriti pukotinu u kori, ali magma se još uvijek mora gurati prema gore na pravom mjestu da bi došlo do erupcije – rekao je glavni autor, profesor Christopher Kilburn (UCL Earth Sciences) te dodao:

– Ovo je prvi put da smo primijenili naš model, koji se temelji na fizici lomljenja stijena, u stvarnom vremenu na bilo koji vulkan. Naša prva uporaba modela bila je 2017., a od tada se ‘Campi Flegrei ‘ponašao kako smo predvidjeli, sa sve većim brojem malih potresa koji ukazuju na pritisak odozdo. Sada ćemo morati prilagoditi naše postupke za procjenu mogućnosti otvaranja novih ruta za magmu ili plin da dođu do površine. Studija je prva takve vrste koja predviđa puknuće aktivnog vulkana. To označava korak promjene u našem cilju da poboljšamo prognoze erupcija diljem svijeta – poručio profesor Kilburn.

I dok su prethodni veliki potresi imali utjecaja na vulkan, bilo je stotine manjih potresa samo u proteklih nekoliko mjeseci, a svi su imali utjecaja. Dr. sc. Nicola Alessandro Pino iz zvjezdarnice ‘Vesuvius’, koja predstavlja INGV u Napulju, dodala je:

– Naši rezultati pokazuju da dijelovi vulkana postaju slabiji. To znači da bi se moglo pokriti, iako su stresovi koji ga razdvajaju manji nego što su bili tijekom posljednje krize prije 40 godina – zaključila je dr. sc. Alessandro Pino.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba