Radobojski list proslavio 15. godinu postojanja i izlazak 150. broja

“Danas je vrlo lako u nekoliko klikova nešto objaviti na internetu, no ovo ostaje za sva vremena”

Objavljeno: 01.06.2023. Vanja Hozmec

Radobojski list, glasilo Općine Radoboj, proslavilo je 15. godinu postojanja. Pokrenut je 2008. godine s ciljem informiranja stanovništva o radu općinskih čelnika i vijećnika, ali i o drugim zanimljivostima i događanjima iz lokalne sredine, a prvi se broj ovog mjesečnika, kojih je dosad izdano 150, pojavio pred čitateljima u veljači iste godine.

Trud, volja i ljubav

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec, ujedno i inicijator pokretanja lista, rekao je kako je Radobojski list projekt koji iziskuje mnogo truda, volje, želje i ljubavi kako bi se realizirao.

– Zahvaljujem svima koji su u ovih 15 godina surađivali, koji su pisali članke, slali fotografije i druge materijale koji su onda pronašli mjesto u nekom od 150 dosad izdanih brojeva – rekao je Topolovec.

Samih početaka svoje novinarske karijere ovom se prilikom prisjetio jedan od bivših urednika Lista, dobro poznati Radobojčan Vinko Rihtar, koji i dan danas sudjeluje u stvaranju lista.

– Davne 1968. godine bio sam na prvom predavanju o novinarstvu i zapamtio sam dvije stvari – ‘nije se dogodilo ako nije zapisano’ i pravilo ‘tko, što, kada, zašto i gdje’ – osnove svake novinarske vijesti. Nisam ni slutio da ću se od tada, pa do danas, do svoje 83. godine života, zahvaljujući našem Radobojskom listu, baviti novinarstvom – rekao je Rihtar i dodao da je mnogo mladih novinara prošlo kroz ovaj list uz njegovu nazočnost, a što mu je posebno drago.

Potom je podsjetio da je pisana riječ uvijek bila i bit će najbitnija. 

– Danas je vrlo lako u svega nekoliko klikova na mobitelima nešto objaviti na internet, međutim, ovo ostaje za sva vremena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Dakle, ako će netko za 100 i više godina tražiti nešto o Radoboju, moći će to i pronaći – istaknuo je Rihtar te posebne zahvale uputio inicijatoru pokretanja lista, načelniku Topolovcu, ali i svim urednicima koji su prije njega uređivali list, te onima koji ga sada uređuju. 

Broj za svako domaćinstvo

Sadašnja urednica Radobojskog lista i ravnateljica Muzeja ‘Radboa’ Ivana Hazulin Pospiš, istaknula da joj je izuzetno drago što je dio cijele ove priče koja traje već 15 godina, iako se ona priključila 2018. godine, najprije kao suradnica, a sada i kao urednica. 

– Iza nas je 150 brojeva, a nadam se da ćemo ih uspjeti realizirati minimalno još toliko i podijeliti svim domaćinstvima naše općine – poručila je Hazulin Pospiš. 

Inače, Radobojski list se izdaje pod pokroviteljstvom Općine Radoboj i besplatan je za sve mještane Radoboja. Iako je isprva bio tiskan u 1100 primjeraka, danas se tiska se u onolikom broju koliko je potrebno da ga dobije svako domaćinstvo, odnosno u 1000 primjeraka. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba