“Bolest s tisuću lica”

U Zaboku obilježen Svjetski dan multiple skleroze

Objavljeno: 31.05.2023. zagorjeinternational

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije, zajedno sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske, i ove godine provodi kampanju “Ja sam više od MS-a!“, a u sklopu koje se u Zaboku održao danas održao javni događaj kroz simboličnu šetnju od sjedišta Društva do Zivtovog trga. Događaj se nastavio druženjem osoba oboljelih od multiple skleroze s prolaznicima, učenicima iz dvije srednje škole (ŠUDIGO Zabok i zabočke Gimnazije A.G. Matoša), volonterima i zaposlenicima, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o multipli sklerozi i njenim nevidljivim simptomima. 

Povod ovim događanjima bio je i Svjetski dan multiple skleroze koji se obilježava 30. svibnja. 

Davanjem prave podrške osobama s multiplom sklerozom te poduzimanjem manjih i većih promjena, sprječava se diskriminacija i nerazumijevanje same bolesti, a o bolesti je dodatno  govorila i s njome ljude upoznavala neurologinja Gordana Soić, koja se bavi liječenjem multiple skleroze u Krapinsko – zagorskoj županiji. 

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije djeluje s misijom da doprinese kvalitetnom i ravnopravnom sudjelovanju osoba s invaliditetom u svim segmentima društva.

Osobe s multiplom sklerozom i članovi obitelji podršku mogu dobiti na telefon 049/221-973 svakim radnim danom od 7-15 sati, a svakodnevno u prostorijama Društva licencirani fizioterapeut provodi rehabilitaciju sukladno potrebama svake osobe individualno. Također, kroz mobilnu aplikaciju ‘MS zona’ oboljeli mogu dobiti odgovore na pitanja od različitih stručnjaka, kroz forum razmijeniti iskustva, kao i prijaviti se na događanja koja Društvo svakodnevno organizira u svojim prostorijama društva.

Inače, multipla skleroza utječe na više od 7000 osoba i njihove obitelji u Hrvatskoj. To je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba s MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju “bolešću s tisuću lica“.  

Video kampanje “Ja sam više od MS-a!“ možete pogledati u nastavku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba