Lovili po Lici

STROGO ZAŠTIĆENA VRSTA: Carini prijavili da prevoze samo srndaća, no u gepeku vozili i mrtvog medvjeda 

Objavljeno: 30.05.2023. zagorjeinternational

Provodeći redovne pojačane mjere nadzora 28. svibnja na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole, carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Split, zaustavili su vozilo kojim je upravljao Hrvat. 

– Na upit carinskih službenika prevoze li nešto u vozilu, isti izjavljuju da se vraćaju iz lova u Lici te da u vozilu posjeduju ustrijeljenog srndaća za kojeg na uvid carinskim službenicima predočavaju Potvrdu o podrijetlu divljači i njezinih dijelova s lovišta izdanu od ovlaštenika prava lova. Posumnjavši da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba, carinski službenici pristupili su pregledu vozila te je odmah nakon otvaranja prtljažnog prostora vozila, uz srndaća koji se nalazio u plastičnoj kadi, uočen mrtav smeđi medvjed – izvijestili su iz Carinske uprave.

Inače, smeđi medvjed se nalazi na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske te je ista u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama te predstavlja vrstu kojom se gospodari sukladno Zakonu o lovstvu odnosno Planu gospodarenja koje vodi nadležno Ministarstvo poljoprivrede. 

carina.gov.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba