Ovog vikenda na Bedekovčanskim jezerima tri sjajne, tradicionalne zagorske manifestacije

U petak počinje 55. Sajam i izložba zagorskih vina, u subotu slijedi 14. ‘Štruklijada’, a u nedjelju poznati festival ‘Igrajte nam mužikaši’

Objavljeno: 29.05.2023. VH

Slijedi događanjima vrlo bogat vikend na bedekovčanskim Bajerima. Naime, u petak 2. lipnja održat će se 55. Sajam i izložba zagorskih vina, dan nakon, u subotu, 3. lipnja slijedi popularna ‘Štruklijada’, a u nedjelju je na rasporedu festival ‘Igrajte nam mužikaši’. Najavljeno je to na danas održanoj konferenciji za medije.

Sajam i izložba zagorskih vina započinje u petak od 17 sati, ‘Štruklijada’ kreće u subotu od 15 sati, a festival ‘Igrajte nam mužikaši’ počinje u nedjelju u 17 sati. 

Sajam vina

Kako je izvijestila pročelnica za gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije Sanja Mihovilić, na Sajam i izložbu zagorskih vina ove su godine pristigla 134 uzorka iz cijelog Zagorja, a na samom Sajmu će svoja vina za degustaciju ponuditi devet vinara. Kako je najavljeno, oni će svoja vina nuditi tijekom sva tri dana trajanja manifestacija. 

– Komisija je otkrila da su vina ove godine izuzetno dobra, kvalitetna te da će ljubitelji vinske kaplice biti ugodno iznenađeni. Jako je puno zlatnih uzoraka, kako od vinara koji se time bave profesionalno, tako i od onih kojima je to hobi – rekla je pročelnica Mihovilić i dodala da će tamo biti još 20-ak izlagača, OPG-ova ili udruga, koji će posjetiteljima predstaviti i nuditi svoje proizvode.

– U 18 sati slijedi proglašenje šampiona i svih drugih nagrađenih, a iza toga se održava radionica ‘Pjenušci Zagorja’. Naši proizvođači imaju potrebu nadograditi svoju vinsku ponudu, pa su krenuli u proizvodnju pjenušaca. Oni će se ovdje tom prilikom i predstaviti te međusobno razmijeniti iskustva, a posjetitelji će moći i kušati ono što su napravili – dodala je Mihovilić. 

‘Štruklijada’

Kako je najavila direktorica TZ Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar, na ovogodišnjoj ‘Štruklijadi’ bit će 13 natjecatelja među kojima su brojne škole, specijalne bolnice, ugostiteljski objekti te pobjednici posljednja dva izdanja ove tradicionalne, prepoznatljive zagorske manifestacije. 

– Ove godine imamo gastro show u kojem će sudjelovati dvije naše srednje škole – Srednja škola Zabok i Srednja škola Pregrada te Osnovna škola Brestovec Orehovički. Prošle godine je škola iz Brestovca bila ovdje kao izlagač, a ove godine su odlučili okušati svoje vještine sa svojim malo starijim kolegama. To će uslijediti u 16.30 sati, a proglašenje pobjednika će biti u 19 sati – rekla je Škrinjar te dodala da bogat program u subotu počinje već u 10 sati kada će kreće program za djecu, uz otvorenje ugostiteljske ponude.

Igrajte nam mužikaši

Na najpopularnijem glazbenom festivalu u Krapinsko – zagorskoj županiji ove će se godine predstaviti 14 novih pjesama. Andrija Kos i Carpona Band izvest će skladbu ‘Nejdi za menu’, Božidar Meštrović i Slatka Tajna izvest će skladbu ‘Knjigovođa’, Črleni Lajbeki otpjevat će pjesmu ‘Stručak jorgovana’, a Dominik Štrucl i Ansambl 5 do 12 izvest će skladbu ‘Dežek’. Nadalje, grupa  Fantastic izvest će skladbu ‘Cajti moje mladosti’, Fiškali će pjevati pjesmu ‘Zagorje je moja duša’, Kraljevi Zagorja izvest će pjesmu ‘Tradicija’, Radovan Kunović i Kraljevi Zagorja otpjevat će ‘Srce zagorsko’, Rajko Suhodolčan, Klapa Brv i Zvuci Zagorja će izvesti skladbu ‘Dalmatinka’, Zagorski dečki pjevat će pjemsu ‘Vjerna ljubav’, Zlatko Deveničar i Črleni Lajbeki predstavit će se sa skladbom ‘Tetec i teca’, a Zlatni Kristali otpjevat će skladbu ‘Ke ti pa je’. Uz njih, nastupit će i Zvonimir Gažić, Željko Grozaj i Zagorski Mužikaši uz pjesmu ‘Zagorski mužikaš’, a Zvuci Zagorja izvest će skladu ‘Nek celo selo zna’. 

Također, na festivalu će gostovati i ansambl ‘Dinamika’ iz Slovenije, a načelnik Bedekovčine Darko Ban je najavio da će program trajati do kasnih večernjih sati. Ujedno, pozvao je sve da se nadolazećeg vikenda upute na Bedekovčanska jezera i uživaju u sjajno osmišljenom programu uz odlična zagorska vina, najfinije štruklje spremljene po tradicionalnoj recepturi i sjajnu domaću glazbu. 

Župan Željko Kolar dodatno je brojkama naglasio važnost i veličinu sve tri manifestacije.

– Što se tiče izložbe vina, bit će tu pet velikih zlata, 42 zlata, 68 srebra i 15 bronci te dva priznanja. Na 134 uzorka, to je izniman rezultat. Nadalje, za ‘Štruklijadu je pripremljeno preko 10.000 štrukli, a dva će ih proizvođača ovdje sva tri dana pripremati i peći. Tu je onda i festival ‘Igrajte nam mužikaši’ koji će okupiti eminentne zagorske grupe i sastave koji će predstaviti nove pjesme i vjerujem da će se tražiti stolica više – rekao je župan Kolar i dodao da se u bogatom programu može pronaći ponešto za svakoga, pa je ovo idealna prilika da Bedekovčinu nadolazećeg vikenda posjete cijele obitelji. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba