VARAŽDINSKA ŽUPANIJA: 12 škola uskoro dobiva solarne elektrane

ZAMJENICA ZAGOREC: Želimo biti predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije

Objavljeno: 25.05.2023. zagorjeinternational

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin u četvrtak su potpisani ugovori za izgradnju dvanaest fotonaponskih elektrana za osnovne škole Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te srednje škole – Elektrostrojarsku, Gospodarsku i Strojarsku i prometnu školu.

Riječ je o projektu “Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije” koji je sufinanciran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura. Ukupna vrijednost projekta je 351.226,25 eura, pri čemu preostala sredstva osigurava Varaždinska županija.

Izazovna vremena

Potpisivanju ugovora u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu nazočila je zamjenica župana Silvija Zagorec koja je istaknula da Županija želi biti predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije.

– Nalazimo se u izazovnim vremenima i svjedoci smo neprestanog rasta cijena energenata, zato je vrlo bitno okrenuti se obnovljivim izvorima energije. Varaždinska županija u svom fokusu ima i želi iskoristiti sve potencijale koji nam se nude na području županije odnosno želimo biti predvodnici u korištenju obnovljivih izvora energije. Tome u prilog govori i činjenica da smo zajedno s Općinom Mali Bukovec osnovali društvo ‘Bukotermal’ te želimo iz geotermalne vode proizvoditi električnu energiju i taj je projekt u postupku realizacije. Također, prije godinu i pol dana smo uveli projekt ‘DIZEL’ odnosno određeni standard digitalno i zeleno. Taj smo program uveli u naše škole jer želimo biti globalno konkurentni. Sada smo potpisali ugovore s izvođačem za izgradnju fotonaponskih elektrana koje ćemo ugraditi na 12 naših škola – istaknula je zamjenica župana Zagorec te dodala da je cilj ovakvih projekata postići energetsku samodostatnost i neovisnost te ostvariti energetske uštede.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek istaknuo je da su se svi okupili radi proizvodnje toplinske i električne energije.

300 kilovatsati snage

– Svugdje gdje je moguće u našim školama imat ćemo takvu kombinaciju. Na krovovima će biti sunčane elektrane, a grijanje ćemo pokušati riješiti preko dizalica toplina. To znači da ćemo proizvoditi vlastitu energiju za vlastitu potrošnju. Ovih 12 škola je oko 300 kilovatsati instalirane snage, a u kompleksu u Hallerovoj aleji je šest škola i tu imamo instalirano s ovim projektom oko 200 kilovatsati snage na krovovima i oko pola megavata proizvodnje toplinske energije – rekao je Huđek.

Uime ravnatelja 12 spomenutih škola obratio se ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos.

– Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što provodi i razmišlja na ovaj digitalni i zeleni način. Siguran sam da ćemo na ovaj način i ovim projektom još dići ljestvicu više, što se tiče našeg standarda. Unaprijedimo li jednu školu, unaprijedili smo sve drug – rekao je Kos.

Ugovori su potpisani s izvođačem za izgradnju fotonaponskih elektrana te tvrtkom koja će izvoditi nadzor. Kod osam škola prilikom ugradnje ostvarit će se snaga od 25 kWh, a na četiri škole koje već imaju fotonaponske elektrane će se povećati kapacitet s 10 na 35 kWh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba