Premijer predstavio novi ustroj izbornih jedinica, evo promjena u trećoj

Uz Zagorce, Međimurce i Varaždince, zastupnike će u Sabor birati i mještani šest općina Zagrebačke županije

Objavljeno: 25.05.2023. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković predstavio je izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Kako je pojašnjeno, ostaje se na 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika, a rečeno jer i da će 80 posto birača ostati u istim izbornim jedinicama, piše Index.hr.

Plenković je rekao da je riječ isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica, pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada. Grad Zagreb će se, umjesto od četiri, sastojati od tri izborne jedinice, i to je najvažnija izmjena, dodao je premijer.

– U političkom smislu, kao vlada smo željeli postići da zadržimo postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se u Hrvatskoj bira 14 zastupnika. Dakle, Ustavni sud je nama dao mogućnost da, temeljem onoga što su kazali, praktički modificiramo postojeći sustav i da ostvarimo jednakost, jednaki tretman i birača i zastupnika koji se biraju u Hrvatski sabor – poručio je Plenković prilikom predstavljanja izmjena Zakona.

Konkretno, Krapinsko – zagorska županija bit će, uz Varaždinsku, Međimursku i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije (općine Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća), dio 3. izborne jedinice. 

Izmjene Zakona bit će upućene u prvo saborsko čitanje prije ljetne stanke u zasjedanju, da bi se drugo čitanje održalo nakon ljetne stanke, odnosno u prva dva tjedna rujna, te bi zakon stupio na snagu s 1. listopadom. 

OVDJE možete vidjeti kako će biti raspoređene ostale izborne jedinice. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba