Danas imendane slave: Marija, Maria, Marijela, Marijeta, Maša, Marie, Meri, Mia, Ria, Mija, Vinko, Vinka, Stela i Stella

Evo kako su nastala ova imena

Objavljeno: 24.05.2023. zagorjeinternational

Marija je biblijsko ime. Najčasnija je Isusova Majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je vijekovima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Drugi oblici ovog imena su Marijela, Marijeta, Maša, Marie, Meri, Mia, Ria i Mija.

Ime Vinko je latinskog porijekla. Dolazi od latinskog oblika Vincentius. Latinski vincens (u genitivu vincentis) znači onaj koji pobjeđuje. Ženski oblik imena je Vinka.

Stela je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog stella što znači zvijezda. Drugi oblik ovog imena je Stella.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba