Traže povećanje plaća

Krenuo ‘bijeli štrajk’ sudaca – neće obrađivati ništa osim hitnih slučajeva 

Objavljeno: 08.05.2023. zagorjeinternational

Više od 70 posto sudaca od danas je u ‘bijelom štrajku’, odgodili su ročišta uz najavu da će raditi samo na hitnim predmetima kao mjera upozorenja zbog izostanka dijaloga s vlašću oko povećanja plaća, piše 24sata.

Kako je priopćila jučer Udruga hrvatskih sudaca, štrajk će trajati od danas do petka 19. svibnja.

Naredna se dva tjedna tako odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka, a iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Također, iz UHS-a dodaju da će za vrijeme trajanja mjera upozorenja, ‘bijelog štrajka’, suci koji provode mjere biti na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

– U mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika. Hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju kako se neće raditi u e-spisi, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti primjerice, razvod braka – rekla je predsjednica UHS-ovog Ogranka III Zagreb Vesna Horvat. 

Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je upućivanje u hitni postupak povećanje plaća za sve pravosudne dužnosnike. 

Planirali su povećanje plaća sudaca i tužitelja, prvenstveno općinskih sudaca i tužitelja u prosjeku plaćenih 1670 eura neto, kojima su se plaće trebale povećati za više od 300 eura. Udruga hrvatskih sudaca to smatra nedovoljnim i traži povećanje od 1300 eura.

Ministarstvo predlaže povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28 posto za pravosudne dužnosnike prvog stupnja. Time će im primanja nominalno porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu. Taj će prijedlog, dodaju iz Ministarstva pravosuđa i uprave, uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba