Uspješan zahvat u KBC-u Rebro

Istog dana dobio srce i jetru istog donora: “Liječnici su mi dali novi život”

Objavljeno: 08.05.2023. zagorjeinternational

Ogi Šutić (48) iz Ploča prva je osoba u Hrvatskoj kojoj su liječnici istovremeno transplantirali srce i jetru od istog donora. Zahvalan što ima priliku biti s obitelji i ljudima koje voli, svoju je priču ispričao za 24 sata. Veliki je to uspjeh za djelatnike KBC-a Rebro, a Ogi je, zahvaljujući njima, pobijedio vrlo rijetku bolest, amiloidnu transtiretinsku kardiomiopatiju, od koje boluje još 10 ljudi u Hrvatskoj.

Bolest je to koja uzrokuje taloženje proteina amiloida u organima, a proizvodi ga jetra.

– Nadali smo se da će lijekovi zaustaviti napredak bolesti, ali to se nije dogodilo. Ipak, bolest je usporila, što nam je dalo vremena. Međutim, srce je slabilo pa sam 2022. godine stavljen na hitnu listu za transplantaciju – govori Ogi.

Od kad su ga stavili na listu, morao je biti u bolnici.

FOTO: Privatna arhiva

– Bilo mi se zaista teško odlučiti se na transplantaciju. Ja sam imao dvojbi oko toga kojim putem krenuti u liječenju, izabrati transplantaciju ili se odlučiti na to da ostatak života provedem s obitelji i prijateljima najbolje što mogu. Međutim, supruga mi je rekla da sam dužan djeci pokušati učiniti ono što mogu i boriti se. Jedne noći, nakon četiri mjeseca čekanja, bio je 4. siječnja, doktor je ušao u sobu, upalio svjetlo, probudio me i upitao jesam li spreman. Ja sam mislio da je jutro, da me budi za doručak i čudio sam se kako je već vrijeme za doručak, a ja još nisam naspavan. Rekao sam mu pa dobro, ako baš moram. On se na to iznenadio, rekao mi je kako to mislim ako baš moram, pa ovo smo čekali cijelo vrijeme. Tad sam shvatio o čemu priča – prisjeća se Ogi.

Iako je bilo tek 1 sat poslije ponoći, nazvao je suprugu i krenuo s pripremama za transplantaciju. Operacija je trajala 15 sati, a kao kombinirana transplantacija srca i jetre bila je prva takva u Hrvatskoj, a treća u Europi. Prvo su mu presadili srce, potom jetru. Zbog specifičnosti organa, operacija se odvila u dvije faze, organi su stigli odvojeno, helikopterom iz Njemačke. Operacija je bila uspješna, ali je tjedan dana nakon operacije došlo do komplikacija, dogodilo se akutno odbacivanje jetre, ali liječnici su to uspješno zaustavili.

FOTO: Privatna arhiva

– Ima trenutaka kad se osjećaš teško i misliš da nećeš moći izdržati, ali onda svane novi dan i znaš da ćeš učiniti sve da opet pokušaš napraviti ono što jučer nije išlo. Sada, četiri mjeseca nakon operacije, oporavak ide dobro, a stvari pomalo sjedaju na svoje mjesto – zaključuje Ogi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba