U tijeku rekonstrukcija mosta u Lepajcima - kreće još niz radova na području grada Krapine

Gradonačelnik Gregurović: Kraj lipnja je najbrži mogući rok za završetak mosta

Objavljeno: 07.05.2023. zagorjeinternational

Lako moguće najpoznatija zagorska poslovica je ona, ‘tiha voda brege dere’, no sigurno spomenuti bregi nisu jedine ‘žrtve’ vode. Već su to građevine čija je jedina uloga spajanje, odnosno mostovi koji su u Krapinsko – zagorskoj županiji podosta stari te time sve manje imuni na ‘zub vremena’. Svako zatvaranje bilo kojeg mosta gotovo garantira prometne smetnje, budući da alternativni pravci preko sljedećeg prijelaza, bilo to uzvodno ili nizvodno, dodaju putovanju na desetak kilometara.  

Rekonstrukcija

Upravo takav scenarij se dogodio prilikom zatvaranja mosta kod željezničke postaje Velika Ves u Lepajcima u blizini Krapine, štoviše dogodio se prekid glavne poveznice između sjedišta županije i njezinog najvećeg lječilišta u Krapinskim Toplicama. Odgovore na pitanje kada se može očekivati dovršetak rekonstrukcije te kako ona sama napreduje, potražili smo kod gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića.

– Grad je prijavio nekoliko projekata na fond solidarnosti, između ostalih i rekonstrukciji mosta u Lepajcima. Ta cesta je od iznimne važnosti, ne samo za spoj Krapine s Krapinskim Toplicama nego i za cijeli tamošnji, dio Krapine od Gornje Pačetine, Škarićeva i Vidovca. Rekonstrukcijom tog mosta su nastali značajni problemi u odvijanju prometa – konstatirao je gradonačelnik Gregurović te je podsjetio na urušavanje mosta na ‘Zagorskoj magistrali’ koje se dogodilo 2015. godine u Podgori kako bi ilustrirao moguće veće posljedice kada se u radove kreće nakon što se nešto dogodi.

 

Nakon prvotnog zatvaranja mosta, radovi su se intenzivirali početkom tekućeg mjeseca.  

– Kako to biva, u prvim danima smo imali određenih problema, ne našom krivnjom ili voljom, već jednostavno vremenskim uvjetima i problematikom samog položaja. Međutim, sada se uspostavio i profunkcionirao daj dio te je postavljen pješački prolaz jer na toj velikoj dionici, i uzvodno i nizvodno od Krapinčice nema mosta niti pješačkog prijelaza – istaknuo je važnost mosta Gregurović čija će rekonstrukcija koštati 845.000 eura bez PDV-a.

Sve više turista dolazi u kontinentalnu Hrvatsku, pa je zasigurno potrebno učiniti infrastrukturu što boljom, a to će u konačnici služiti lokalnom stanovništvu koje trenutno mora svakodnevno putovati alternativnim pravcima.

–  Rok za završetak je konac lipnja, za koji vjerujemo kako je realan i da će ga izvođači stići ispoštovati. Moramo napomenuti kako to nije most preko potoka da bi ga se brzo moglo napraviti, no i ovo je najbrži mogući rok u kojem je to moguće napraviti – rekao je gradonačelnik te je iskoristio ovu priliku za uputiti apel na strpljenje i razumijevanje svih koji onuda prometuju.  

Otežani promet do ljeta

Most nije jedini cestovni projekt koji je trenutno u fazi radova na području grada Krapine, već ih je nekoliko što dodatno stvara poteškoće.  

– Istina, bilo bi puno olakšano da se spojna cesta, kao i kada se radio nadvožnjak iznad autoceste, počela raditi od Krapine prema Zaboku, a ne obrnuto. No tu smo gdje jesmo i tako se moramo postaviti. Bilo je i pitanja, kad je prošle godine bio zatvoren prijelaz preko autoceste, zašto se nije u isto vrijeme nije išao i most sanirati, no moramo biti svjesni da bi tada zona jug i sve tamošnje tvrtke, od Cipra, Alu-forme, A.C. Redana ostali odsječeni, oni ne bi mogli ni na jednu, ni na drugu stranu. Zbog toga nije bilo moguće u isto vrijeme raditi – objasnio je Gregurović te nabrojao ostale prometnice na kojima se radi:

– Prvenstveno to je cesta Tkalci – Pretkovec, za koju je svima koji su ju prošli jasno u kakvom je stanju bila. Ide rekonstrukcija te ceste i promet bi se trebao zatvoriti sljedećeg tjedna. Rok za tu dionicu je također kraj lipnja, a kad je jednom završimo to će biti dugoročno rješenje. Sljedećeg tjedna počinju radovi na rekonstrukciji ceste iza KTI-a, ceste koja povezuje Podgoru i Žutnicu, naravno tu su još i druga gradilišta koja su tijeku i sanacija klizišta u Crkvenoj ulici kod vjeronaučne dvorane, rekonstrukcija klizišta u Krapinskom Vidovcu, nekoliko drugih manjih klizišta. Kroz kratko vrijeme očekujemo još otežani promet zbog početka izgradnje kružnog toka ‘kod ruke’ u Velikoj Vesi. To je jedna crna točka o kojoj se govorilo puno godina nakon se došlo u fazu rješavanja. Proveden je postupak nabave odabrani su izvođači te je u četvrtak bilo uvođenje u posao – najavio je gradonačelnik Gregurović, a do tada uputio na korištenje ceste preko Začretja i Donje Pačetine za spoj s Krapinskim Toplicama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba