U Zaboku održana 19. smotra školskih zadruga Krapinsko - zagorske županije

Zadruga ‘Plavi trnac’ Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću putuje na državnu smotru

Objavljeno: 28.04.2023. Vanja Hozmec

Na Trgu mladosti kod Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok održana je 19. po redu smotra učeničkih zadruga Krapinsko – zagorske županije koja je ove godine, od ukupno 30 školskih zadruga iz KZŽ, okupila njih čak 17.  

Da je svima izuzetno drago što se nakon tri godine prezentiranja zadruga ‘online’ zbog pandemije, ove godine manifestacija održava uživo, rekla je ravnateljica škole domaćina, ŠUDIGO-a, Božica Šarić. 

Velika dobrobit

– Ova smotra je dokaz da je zadrugarstvo prepoznato u našoj županiji kao važna izvannastavna aktivnost koju podržavaju i učenici i voditelji, ali i ravnatelji škola, jer upravo je zadrugarstvo velika dobrobit i prednost svake škole koja ima zadrugu. Ujedno, to govori da imamo odličnu suradnju sa Županijom te općinama i gradovima, ali i građanima koji u velikom broju posjećuju ovakva događanja – kazala je Šarić. 

Zadruge u školama svojim djelovanjem, ističe ravnateljica ŠUDIGO-a, pozitivno djeluju na stvaranje poduzetničkih aktivnosti u gotovo svim djelatnostima, a što je itekako korisno za učenike.

– Osim toga, zadruge njeguju tradiciju, običaje, stare zanate, rukotvorstvo, a u svim tim procesima nastaju proizvodi koji, ne samo da imaju izložbenu vrijednost, već imaju i oni tržišnu i ekonomsku. To je nešto što posebno treba njegovati kod mladih kako bi stvorili određenu ideju koju bi kasnije onda mogli i realizirati. Poduzetništvo je jedna od osnovnih kompetencija 21. stoljeća, a nema boljeg načina od zadrugarstva da tu aktivnost njeguje – poručila je Šarić i dodala da su tu onda i druženje, ali i razmjena iskustva kao također vrlo važne odrednice zadrugarstva. 

Ispred Hrvatskog saveza učeničkih zadruga obratila se Blanka Horvat koja je istaknula da je savez velika zadrugarska obitelj koja u svom članstvu okuplja 691 učeničku zadrugu.

– Učenička zadruga je idealno mjesto za razvijanje inovativnosti, kreativnosti, poduzetničkih vještina, a županijska smotra, kao i državna, je mjesto gdje sve to možete prezentirati. Želim vam svima uspješan nastup danas, no najvažnije je ipak da se svi družite i razmijenite iskustva – rekla je Horvat.

Otvorenju smotre zadruga nazočio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina i direktor Regeneracije Anđelko Švaljek, koji je pozdravio sve učenike, zadrugare i goste.

– Sada sam se prisjetio svog prvog kontakta sa zadrugama i zadrugarstvom. To je bilo čitanje knjige ‘Družba Pere Kvržice’ gdje su djeca osnovala zadrugu, uredila potok, mlin i pomirili odrasle u selu – prisjetio se je Anđelko Švaljek i pojasnio:

Bilo, i bit će važno 

– To pokazuje koliko je zadruga i zadrugarstvo bilo važno, važno je sada, a i siguran sam kako će i u buduće biti važno – rekao je Švaljek te poželio dobro druženje okupljenima.  

Ispred prosudbenog povjerenstva kratko se obratila predsjednica Brankica Zvonacki, a potom je smotru svečano otvorila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek. 

– Ovo je prigoda da svi vi prezentirate ono što radite jer kada se u nečemu trudite, želite to onda pokazati svima da vide. Postoji nešto što u zadruzi sigurno njegujete, a možda ne njegujete na taj način u drugim vašim aktivnostima, a to je zadrugarstvo, odnosno, drugarstvo. Njegujte to u vašim zadrugama i nastojte da one opstaju jer su vrlo vrijedan oblik rada u našim školama – poručila je na kraju Petek i svečano otvorila smotru. 

Zadruga pobjednica ovogodišnje, 19. smotre školskih zadruga Krapinsko – zagorske županije je upravo zadruga škole domaćina ‘Plavi trnac’ koja će županiju predstavljati na državnoj smotri.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba