ZA DEMOKRATSKIJU EUROPU: “Vrijeme krize – šansa za europsko zajedništvo”

Grad Klanjec domaćin završne konferencije novog EU programa bratimljenja gradova 

Objavljeno: 27.04.2023. zagorjeinternational

Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec po šesti put organiziraju susret građana u okviru novog “CERV” programa Europske unije u programskom razdoblju do 2027. godine, a ove subote u Velikoj dvorani grada Klanjca održat će se završna konferencija projekta te popratni kulturno-umjetnički program “Klanječka glazbena razglednica”.

Jedan od uspješnijih 

Program “Građani, jednakost, prava i vrijednosti” (CERV) najveći je program EU do sada namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije – demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja te ima za cilj izgradnju još demokratskije Europe i podizanje svijesti građana/ki o pravima i vrijednostima sadržanima u temeljnim Ugovorima i Povelji te pruža financijske potpore za građanski aktivizam, promicanje jednakosti za sve i provedbu prava i vrijednosti Europske unije. “CERV” je zamijenio dosadašnji program “Europa za građane” u kojem je od 2014. do 2021. Klanjec u mjeri bratimljenja gradova bio jedan od najuspješnijih hrvatskih prijavitelja. 

Europska komisija sufinancira novi program u mjeri Bratimljenja gradova kojeg je prijavio Grad Klanjec u suradnji sa svojim Kulturnim centrom u iznosu od 30.000 eura, a koji će u gradu od 27. do 30. travnja okupiti partnerske organizacije iz 12 država. 

Partneri Gradu Klanjcu u projektu “Vrijeme krize – šansa za europsko zajedništvo” su Grad Qrendi (Malta), Grad A Bana (Španjolska), Grad Wilamowice (Poljska), Općina Rajecké Teplice (Slovačka), Grad Dolní Benešov (Češka), Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić” Petrovaradin (Srbija), Dunav 1245, Sremski Karlovci (Srbija), Općina Starše (Slovenija), Društvo upokojencev Bistrica ob Sotli (Slovenija), Musica Antuqua Ensemble Heviz (Mađarska), KUD Hasan beg Biščević Bihać (Bosna i Hercegovina), Demokratski savez Hrvata u Rumunskoj, Lupuc (Rumunjska), Folklorna grupa Grenzland, Nikitisch (Austrija).

U okviru planiranih aktivnosti sudionici susreta u Klanjcu posjetit će u petak Hrvatski sabor u kojem će ih primiti predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, svoje aktivnosti nastavit će u Kući Europe, a u subotu prijepodne imat će prezentacije i debate u Velikoj dvorani Grada.

S važnim ciljem

Cilj projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana u rješavanju aktualnih problema s kojima se trenutno suočavaju svi građani Europske unije i koji izravno utječu na njihov svakodnevni život, ali i o čijem rješenju ovisi budućnost EU, a tijekom susreta građani će razmijeniti svoja mišljenja, iskustva te sudjelovati u debatama, diskusijama, radionicama i drugim projektnim aktivnostima koje se tiču solidarnosti i nediskriminacije, mogućnostima građanskog aktivizma u ubrzanoj provedbi Europskog zelenog plana i osobnog građanskog angažmana u smanjenju energetske ovisnosti EU, posljedicama postpandemijske i ratne gospodarske krize i politika EU-a za njihovo prevladavanje. Uključivanjem građana u rasprave o ovim temama projekt doprinosi jačanju demokratskog legitimiteta EU, ali i osjećaju odgovornosti građana prema budućnosti EU. 

Klanječki program posebno podržava suradnju s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u i izvan EU.

Detaljan program možete vidjeti u nastavku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba