“Prijatelji životinja” donose ukusne veganske uskrsne recepte

“Ne moramo se odreći tradicije, već okrutnosti koja ne treba ići uz tradiciju”

Objavljeno: 07.04.2023. zagorjeinternational

Da je baš svako jelo, odnosno njegovu teksturu i okus, uz pomoć dobrog odabira sastojaka i začina lako ‘veganizirati’, znaju već i ptice na grani, a recepti za jela koje donose “Prijatelji životinja” povodom Uskrsa zadovoljit će čak i najizbirljivije sladokusce!. 

Povodom Uskrsa nude nekoliko recepta koji su puno bolja opcija za okoliš, naše zdravlje i, naravno, životinje. Kako navode iz Udruge, licemjerno je slaviti pobjedu života nad smrću mrtvim tijelima onih koji žele živjeti jednako kao i mi te proizvodima koji su došli na naš stol kao posljedica zlostavljanja životinja. 

Suosjećajna opcija 

Za tradicionalno obiteljsko druženje za punim stolom preporučuju suosjećajnu opciju – proljetnu krem juhu s graškom i špinatom, sejtan šunkicu u kruhu posluženu s mladim lukom i umakom od hrena, proteinsku salatu, vegansko jaje i pincu, a recepte možete vidjeti OVDJE.

Kao i svake godine, potrošnja jaja u Hrvatskoj drastično raste u mjesecu kada se slavi Uskrs. Procjenjuje se da će se u travnju ove godine potrošiti oko 80 milijuna jaja. No mnogi ne znaju za cijenu koju životinje plaćaju da bi do naših stolova dospjela tolika količina jaja. Milijuni kokoši zatvoreni su u skučenim kavezima ili provode cijeli život u hangarima osuđene na stalno nesenje jaja dok potpuno iscrpljene ne završe u klaonici. Trpe rezanje kljunova užarenim željezom, a u uzgoju se ignoriraju njihove fizičke i psihičke patnje držeći ih pod svjetlošću umjetnih lampi i 22 sata dnevno kako bi se manipuliralo njihovom psihom i tijelima.

Industrija jaja izrazito je okrutna i prema muškim pilićima kojima je prvi dan života ujedno i zadnji zbog činjenice da od njih ne mogu ostvariti profit. Procjenjuje se da se svake godine u EU-u u industriji jaja ubije stotine milijuna muških pilića, i to gušenjem plinom ili ih žive samelju. 

“Prijatelji životinja” podsjećaju sve da su jaja proizvod koji nikome nije potreban, a ujedno je kolesterolska bomba i potencijalni nositelj salmonele.

Veganske verzije svega 

Isto tako, navode da je činjenica da je Svjetska zdravstvena organizacija crveno meso proglasila moguće kancerogenim i upozorila da povećava rizik od rane smrti. To je još jedan dobar razlog da za blagdanski objed odaberemo ukusnu i zdravu šunkicu od sejtana. Danas su dostupna i veganska čokoladna jaja, a pinca i drugi kolači lako se naprave bez jaja i kravljeg mlijeka.

Poručuju i da, umjesto kupnje kunića, pilića i drugih životinja koje će biti zaboravljene nakon Uskrsa, svatko tko ima uvjete udomi psa ili mačku te tako nesebično pomogne. Drvena jaja etički i ekološki su najispravnija, a potrajat će desetke godina. 

– Ne moramo se odreći tradicije, već okrutnosti koja ne treba ići uz tradiciju – zaključuju “Prijatelji životinja”.

Na službenoj stranici Udruge mogu se pronaći recepti za veganska uskrsna jela u kojima mogu uživati svi, neovisno o načinu prehrane, te dodatne informacije o raznim prednostima biljnih jela i proizvoda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba