Navali narode

Država prodaje Sanaderove umjetnine, među njima i pravi dragulji 

Objavljeno: 07.04.2023. zagorjeinternational

Država je ovršila umjetnine Ive Sanadera, a mnoge će od njih biti ponuđene na javnoj dražbi, piše Index.hr. Iako je bivši premijer nekada tvrdio da ima umjetnina u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, sada se pokazalo da to nije bila istina i da je njihova vrijednost puno veća.

Podsjetimo, cijela je priča s umjetninama krenula još 2010. godine kada su istražitelji čak 16 sati popisivali njegove umjetnine, no među njima nisu pronašli djela poznatog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca, a koje je Sanader posjedovao. Policija je stoga za njima tada morala izdati i tjeralicu, a sada su, nakon 12 godina, i ovršene.

– Sada imamo pravomoćnu ovršnu presudu, država se naplaćuje od svih predmeta, od sve imovinske koristi za koju je utvrđeno kaznenim postupkom da je okrivljenik stekao – rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Pet Bukovčevih slika čuva se u Muzeju suvremene umjetnosti, a što se tiče 12 Sanaderovih umjetnina, procijenjene su na čak 240.000 eura.

Što će se dogoditi sa slikama poznatog umjetnika pozorno se prati u slikarevoj rodnoj kući u Konavlima koja je danas galerija.

– Mi smo do sad bili svjedoci velikog broja aukcija na kojem su se prodavala razna Bukovčeva djela, među kojima i vrlo važni primjerci koji nažalost mi ne možemo uopće dostići i doći do takve građe – rekla je Antonika Rusković Radonić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Muzeji i galerije Konavala te dodala da je apsurdno da sada, kada država ima slike najcjenjenijeg hrvatskog slikara u svojem vlasništvu, tu građu prodaje.

– Za kuću Bukovac bi bile izuzetne zato što je ona početak svima koji istražuju Bukovca, njegov život i djelo. To je prvo mjesto na koje se dolazi i zbog njezinog arhiva i vrijedne građe koje se ovdje čuva – dodala je.

Zasad nije poznato za koliko će država prodavati navedene slike.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba